‘Samsun ruhu’ 2019: Cenazede saf tutan erkekler gibi
Sadece yaşını başını almış erkeklerin boy gösterdiği, kadının, gencin, farklı düşüncenin dışlandığı bir 19 Mayıs, ne kapsayıcı ne de kucaklayıcı olabilir.
'Devletin zirvesi' deniyor gazetelerde... Sadece Sarayın yazıcıları değil, ‘muhalif’ Sözcü bile pek memnun:
‘Samsun Ruhu’ başlığının altına tüm parti liderlerinin Samsun’da buluştuğu, Yenikapı ruhunu aşan bir coşku yaşandığı, hatta ‘kızgın demirin milli mücadelenin başladığı yerde soğuduğu’ yazılmış.
Oysa tüm partilerin temsilcileri o karede yok. İYİ Parti lideri Akşener gitmedi, sağ tablo eksik. HDP ise hiç çağrılmadı.
Kızgın demiri soğutmak bir yana, verilen mesaj hayli tektip.
Laik Cumhuriyet’in savunucusu, temsilcisi CHP’nin lideri sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu tenzih ederim.
Kılıçdaroğlu’nun bu kareye girmesi, en galiz küfürler, en alçak saldırıların karşısında bile soğukkanlılığı muhafaza etme kararlılığıyla çelişmiyor. Kendisi ve partisinin önde gelenleri, kritik zamanlarda devletçi geleneğe sahip çıkmasıyla da biliniyor...
Tamamı erkek ve yaşı hayli ilerlemiş siyasetçiler, en İslamcısından en aşırısına, sağ yelpazeyi temsil ediyor.
Takım elbise ve kravat seçimleri bile neredeyse aynı; Temel Karamollaoğlu hariç.
Ve evet, ceketteki iki düğmeyi değil, üstteki tek düğmeyi iliklemelerinde hiç fire vermiyorlar: Aceleyle, saygı gereği yapılan bir hareket...
Hepsinin suratları asık, yorgun ifadelerle kameraya bakıyor. Gençlik ve Spor Bayramı’nı mı, Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımı sayılan Samsun’a çıkışı mı kutluyoruz, yoksa cenazede miyiz, belli değil.
Meclisin 3. büyük partisi nerede?
Törenin, Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ü anma bayramı olmadığının en bariz işareti, Mehter takımının varlığı. Artık her ‘milli’ kutlamada, hatta muhalefet gösterilerinde bile sirk tadında sergilenen bu gösteriler ve marşlar, 2019 yılının Türkiye’sini ne kadar temsil ediyor, tartışılamıyor bile.
Eskiden askerlerin rap rap yürümesinin ve Doğu bloku ülkelerini andıran gösterilerin sorgulanamadığı gibi...
AKP iktidarında içi boşaltılan her kavram, her yeniden tarih yazımı gayretinde olduğu gibi, 19 Mayıs bayramı da içeriğinden, anlamından saptırılıyor.
‘Devletin zirvesi’ndekilerin eliyle...
Yüzde 1 ve altında oy alan, aşırı sağ ve muhafazakâr (evet, Vatan Partisi buna dahil) yelpazenin devletin kanatları altında poz vermesi bir yana...
Meclis'in üçüncü büyük partisi olan HDP’nin temsil ettiği kesimin yok sayıldığı...
Sadece yaşını başını almış erkeklerin boy gösterdiği, kadının, gencin, farklı düşüncenin dışlandığı bir 19 Mayıs, ne kapsayıcı ne de kucaklayıcı olabilir.
Sağolsunlar, İstanbul’da BB seçiminin tekrarına giderken Kürt ve HDP seçmenini tavlamak için türlü ‘çalışma’ya hazırlananlar, ne kadar samimi olduklarını göstermiş oldu:
‘Bize oy verin ama yanımızda, devlet nezdinde yeriniz, hükmünüz yok’.
Kızlı erkekli kutlamamak için
Samimiyetten bahsetmişken... Yıllardır 19 Mayıs törenlerine katılmamak, yaptırmamak için çaba sarf eden...
Cumhuriyet’i, Atatürk’ü simgeleyen, anan her kutlamayı itinayla pas geçen... ‘Alternatif’ programlar uyduran iktidar partisi ve temsilclerinin 2019’da ‘Samsun’a çıkışı’ da pek manidar.
Hatırlayın, bu pozu verenler 2012’de MEB Ankara dışında 19 Mayıs gösterilerinin statlarda yapılmasını yasakladı. Gençlik ve Spor Bayramı’nı sportif gösterilerle, kızlı erkekli kutlamamak için binbir bahane üretildi.
Evrensel yazarı İhsan Çaralan, şimdiki abartılı törenleri şöyle yorumladı:
‘İktidar son yıllarda taktik değiştirerek, "tek adam rejimi"ne tarihsel ve ideolojik dayanaklar bulma arayışı çerçevesinde, milli bayramları AKP renkleriyle boyayarak benimseme yoluna giren bir tutum içinde.’
Erdoğan’ın son yıllarda 19 Mayıs’larda ne dediği, ne yaptığını da şöyle bir hatırlayalım:
Saray’a taşındığından beri AK gençleri makamında ağırlamak ve öğütlerde bulunmak dışında törene, kutlamaya katılmadı.
Geçen yıl da Ramazan’a denk gelmişti 19 Mayıs. Erdoğan, Saray’da iftar sofrasında gençlerle bir araya gelmeyi tercih etti. Bu yıl ‘gençlerle iftar buluşması Dolmabahçe Sarayı’nın Muayede Salonu’nda yapılması tesadüf değildi.
Erdoğan’ı kongre rotası kurtarır mı?
CB Erdoğan’ın -kendisi son zamanlarda medyasında daha çok Başkan olarak anılır oldu- son beş yıldaki 19 Mayıs mesajlarında öne çıkanlar şunlar:
Kurtuluş savaşından ziyade Çanakkale zaferinin yüceltilmesi, Cumhuriyet tarihinden ziyade eski Türk devletlerinin vurgulanması... Darbe girişimi sonrasındaysa daha ziyade 15 Temmuz şehitleri ve gösterilerinin öne çıkarılması...
Erdoğan, 100. yıl vesilesiyle Amasya’dan Erzurum’a, Atatürk’ün önderlik ettiği kongreleri bir bir anacaklarından bahsediyor. Maşallah...
İstanbul seçiminin hukuksuz iptaliyle zirveye çıkan tökezlemeden, tepkilerden kurtulmak için girişilen geç manevraların, abartılı kutlamaların faydası olacak mı?
Not:
Samsun’da CB Erdoğan’ın sağına ve soluna dizilen siyasetçiler şöyle:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,
Vatan Partisi Gn. Bşk. Doğu Perinçek,
Saadet Partisi Gn Bşk. Temel Karamollaoğlu,
ANAP Gn. Bşk. İbrahim Çelebi, BBP Gn. Bşk. Mustafa Destici,
DSP Gn. Bşk. Önder Aksakal.