Ve, sonunda balık kuyruktan da koktu

Bursa Karaağız Mahallesi’nde “Muhtarlık, kadın ve erkeklerin birlikte eğlenmesini ‘yasakladı.’” Bunun sonu, bi süre sonra ulusal ve uluslararası mahkeme kararlarına rağmen insanları içeride tutmanın İslam’a uygunluğuna ilişkin fetvalar olsa gerek.

Zaman meselesi olduğu anlaşılıyor. Baştan kokan balık, sonunda kuyruktan da koktu.

Belgenin fotokopisini vermemiş olsa inanılması güç bir haberi bugünkü (03 Temmuz) Diken’de gördüm: Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Mahallesi’nde “Muhtarlık, kadın ve erkeklerin birlikte eğlenmesini ‘yasakladı’

02 Temmuz tarihli Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün “Bursa'da kadın ve erkeklerin birlikte eğlenmesine muhtarlıktan yasak: Kadınlara 2 saat süre verildi!” başlığıyla akşam vakti siteye koyduğu haberden alıntı yapılmış

Ben Cumhuriyet’in haberine Google’dan ulaşabildim, fakat bugün akşam vakti gazetede devamı çıktı

AKP'li Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz BursadaBugün’e yaptığı açıklamada şöyle demiş: ''Ben halkın kararlarına saygılı bir belediye başkanıyım, halk böyle bir karar almış ben de halkın kararına saygı duyuyorum.”

***

02 Temmuz günü dönüş yolunda filan olmak yüzünden görmediyseniz, Muhtar Arif Yılmaz’ın dedikleri şöyle:

“Düğünlerde ve kınalarda yabancı yerlerden gelen insanlar olduğu için kadınlar rahatsız oluyor. Buna engel olabilmek için köy heyetiyle birlikte böyle bir karar aldık. Kadınlar oynarken erkekler düğün yerinden çıkacak, erkekler oynayacağı zaman da kadınlar çıkacak. Düğünlerde yalnızca kadınların eğlenmesi için 2 saatlik bir süre ayrılacak.”

Gazetecinin “Anayasaya uygun bir karar değil. Hukuki açıdan hiç düşündünüz mü?” sorusuna ise şöyle cevap veriyor: “Yok, ne gibi anayasaya uygun değil. Anayasada erkeklerin kadınların karışık oynaması yazıyor mu? Anayasada bayanlar oynarken erkeklerin video çekmesi yazıyor mu?”

Haberdeki, tamamı büyük harflerle yazılmış “KARAR” aynen şöyle:

***

KARAR

KARAAĞIZ MAHALLE MUHTARLIĞI

KARAAĞIZ KÖYÜ MAHALLESİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

İLE ORTAKLAŞA ALINMIŞ KARARDIR.

KÖY DÜĞÜNLERİMİZDE SÜNNET ÇEMİYETLERİMİZDE

DAVETİYE OLARAK DAVETİYE KARTI HARİÇİNDE YAZMA ÇORAP GÖMLEK

GİBİ DAVETİYELER YASAKLANMIŞDIR.

DÜĞÜNLERİMİZDE KINALARIMIZDA SÜNNET ÇEMİYETLERİNDE ASKER

EYLENÇELERİNDE KADIN ERKEK KARIŞIK OYNANMASI DİNİMİZ AÇISINDAN

VE KÖY HAKKIMIZDAN GELEN ŞİKAYETLER ÜZERİNE UYĞUN OLMADIĞI

GÖRÜŞÜNE VARILMIŞDIR.

KADINLARIMIZIN CUMARTESİ GÜNÜ DÜĞÜN SAHİBİNİN BELİRLEDİĞİ

BİR SAATTE KADINLARA ÖZEL EYLENÇE DÜZENLENMESİ UYĞUN GÖRÜLMÜŞDÜR

BU ALINAN KARARLARA KÖY HALKIMIZIN ÖNEMLE UYMASI

RIÇA OLUNUR.

BU ALINAN KARARLAR

01/01/2024

TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİDİR.

***

Altında, iki resmî mühür üstüne KARAAĞIZ MAHALLE MUHTARI ARİF YILMAZ ve KARAAĞIZ MAHALLESİ YARDIMLAŞMA VE DANANIŞMA DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAYRİ SÖNMEZ imzaları bulunan “Karar”ı, Türkçesini ve imlasını hiç ellemeden, sadece “EYLENÇE” türünden dikkatimi çeken kelimeleri siyah puntolarla vererek yukarıya elifi elifine aldım.

Yorum yapmayı sizlere bırakıyorum. Sadece, “Balık baştan kokunca, kuyruğu da kokuyor” deyip bırakıyorum. Balığın başı ile kuyruğu hakkında yorum yapmak okuyucunun bilgisine ve ferasetine güvensizlik sayılabileceği için, yapmıyorum.

Yalnız, şunu söyleyip bırakıyorum:

Bunun sonu, bi süre sonra ulusal ve uluslararası mahkeme kararlarına rağmen insanları içeride tutmanın İslam’a uygunluğuna ilişkin fetvalara varacak olsa gerektir.

***

Sadece, 3 şeye takıldım, zikretmeden geçemeyeceğim.

Birincisi, köyün adı: Karaağız.

İkincisi, “Köy halkımızdan gelen şikayetler…” diyecek yerde, “Köy hakkımızdan…” demişler. Herhalde bilerek yazmışlardır; Orta Çağ’daki Vox Populi, Vox Dei yani “Halkın Sesi, Hakkın Sesi” terimine ustaca gönderme yapmak için.

Üçüncü takıldığım da, “Karar”ın uygulanmaya başlanacağı tarih: 01.01.2024.

Nasıl yani? Yılbaşına kadar Karaağız köyümüzde İslam askıya mı alınacak? Günahın 6 ay daha devam etmesine göz mü yumulacak?

***

Not-1: Change.org’da Safiye Öykü İnce tarafından "Kadın ve Erkeklerin Bir Arada Eğlenmesini Yasaklayan Muhtar Görevden Alınsın" kampanyası başlatıldı:

Not-2: Tepkiler üzerine, Dernek Başkanı Hayri Sönmez kararın bağlayıcı olmadığını söyledi

Not-3: TELE1’e konuşan Muhtar Arif Yılmaz, “AYM’ye uygun olmadığı için kararı kaldırdıkdedi

Not-4: Ertesi gün Safiye Öykü İnce’nin 04 Temmuz’da Change.org’dan yaptığı açıklama şöyle: “Bu kararı veren bir muhtarın ileriki günlerde nasıl kararlar verilebileceği şüphe uyandırıyor. Ayrıca, kararı alırken Anayasa'ya uygun olmadığını bilmemesi ayrı bir sorun. Görevini iyiye kullanacak ve daha yetkin bir muhtarın gelmesi Karaağız Mahallesi başta olmak üzere tüm halkın yararına olacaktır. Bu sebeple de Bursa Valiliğini bu konuda adım atması üzerine kampanyayı devam ettireceğiz.”

Baskın Oran: 1945 İzmir doğumlu. Uluslararası ilişkiler emekli profesörü. Özellikle azınlıklar üzerine çalışıyor. 1968’de bitirdiği SBF’de (Mülkiye) asistanken 1971 ve 1980 cuntaları tarafından toplam 9 yıl üniversiteden atıldı, her seferinde Danıştay’da kazanarak döndü. 1999-2009 arasında Avrupa Konseyi ECRI nezdinde ulusal irtibat görevlisi idi. Ekim 2004’te Başbakanlık İHDK’nın Azınlık ve Kültürel Haklar Raporu’nu yazınca mahkemeye verildi ve beraat etti. 2006’da erken emekliliğini isteyerek Oxford (2006) ve Harvard’da (2009) dizi konferanslar verdi. Aralık 2008’de Ermenilerden Özür Kampanyası’nı başlatan 4 kişi arasında yer aldı. Nisan 2013’te Kürt Barışı çerçevesinde Akil İnsanlar Ege heyetinde bulundu. Ocak 2016’da 1.128 akademisyenin Bu Suça Ortak Olmayacağız bildirisini imzalayanlardan biriydi. Mülkiye’deki lisansüstü dersleri Temmuz 2016’daki OHAL’den sonra kaldırıldı. 1985’te başlayan haftalık yazıları günümüzde Agos ve Artı Gerçek’de çıkıyor. 90’ı aşkın bilimsel makalesi ve 3’ü yurt dışında da olmak üzere 26 kitabı yayınlandı.