Anket: Toplumun yarısından fazlası parlamenter sisteme dönülmesini istiyor, en yüksek oran DEM Parti'de

Anket: Toplumun yarısından fazlası parlamenter sisteme dönülmesini istiyor, en yüksek oran DEM Parti'de
MetroPOLL Araştırma'nın yeni yayımladığı bir ankete göre, toplumun yarısından fazlası parlamenter sisteme dönülmesi gerektiğini düşünüyor. DEM Parti seçmenlerinin yüzde 90.5'i, bu yönde görüş beyan etti.

Artı Gerçek - MetroPOLL Araştırma'nın 'cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi'ne ilişkin araştırmasında, katılımcıların yarıdan fazlası "parlamenter sisteme dönülmeli" dedi. DEM Parti seçmeni olan katılımcıların yüzde 90.5'i, CHP'lilerin de yüzde 84.3'ü bu yönde görüş beyan etti.

Söz konusu araştırma 11-18 Mayıs tarihleri arasında 28 ilde 1700 kişi ile gerçekleştirildi. Katılımcılara, "Hükümet sistemi hakkındaki görüşünüz nedir?" sorusu yöneltildi.

"Mevcut Cumhurbaşkanlığı Sistemi devam etmeli” diyenlerin oranı yüzde 33.4, "Parlamenter (Meclis) sistemine dönülmeli" diyenlerin oranı yüzde 55.8 olarak ölçüldü. Katılımcıların yüzde 10.8'i ise fikir beyan etmedi.

HANGİ PARTİ SEÇMENİ NE DEDİ?

14 Mayıs 2023 seçimlerde oy verilen partilere göre dağılımda ise mevcut sisteme en yüksek onayı yüzde 62.8 ile AKP'lilerin verdiği görüldü. Bunu, iktidar ortağı MHP'nin seçmenleri, yüzde 55.7 ile takip etti. Öte yandan, MHP seçmenlerinin yüzde 36.8'inin parlamenter sisteme dönülmesini istemesi dikkat çekti.

DEM Parti seçmeninin yüzde 90.5'i, CHP seçmeninin yüzde 84,3’ü, İYİ Partililerin de yüzde 79.2'si "parlamenter sistem" dedi. (HABER MERKEZİ)

gry7i0txmaau5hk-1.jpg

Öne Çıkanlar