Kırmızı Kitap

Yılmaz’ın açıkladığı takvime göre önümüzdeki ay toplanacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonrasında yeni Kırmızı Kitap yürülüğe girecek. Tabii, içeriğinde ne var bilmemizin imkanı yok. Zira adından da anlaşılacağı gibi içeriği gizli…


Ortadoğu’da 7 Ekim 2023 günü Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla artan şiddet rüzgarının hızı nihayet kesilmiş gibi görünüyor.

Geçtiğimiz hafta, önce Lübnan’da iki yıldır süren hükümet krizinin çözülmesi, ardından Hamas ve İsrail arasında bir anlaşmaya varıldığının ilan edilmesi, en azından şimdilik, savaşın yerini diplomasinin alacağına işaret ediyor.

Fakat tarafların bu fırsatı kalıcı bir barışı inşa etmek için mi, yoksa Ortadoğu’nun altını üstüne getirecek, bir ‘mükemmel fırtına’ya hazırlanmak için mi kullanacağı henüz meçhul.

Zira dünya düzeniyle birlikte Ortadoğu da yeniden kuruluyor ve herkes bu süreçte elde edilecek kazançların ya da yaşanacak kayıpların geri döndürülmesinin zor olduğunu biliyor.

Bu bağlamda, aslında Ortadoğu bir kaç gün sonra ABD Başkanlık koltuğuna ikinci kez oturacak olan Donald J. Trump ile prömiyer yapacak yeni oyuna hazırlanıyor da denilebilir.

Türkiye de öyle…

Elinde ‘Kırmızı Kitap’ çalışıyor…

Anadolu Ajansı (AA) 18 Aralık 2024 tarihinde geçtiği haberle duyurdu: ‘Devletin gizli anayasası olarak nitelendirilen ve kamuoyunda Kırmızı Kitap olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin güncellenmesi çalışmalarında sona gelindi. Kitabın güncellenmesine yönelik, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nde ay başında gizli nitelikte bir toplantı gerçekleştirildi’.

Ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanlığı’nın 2025 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında açıkladı: ‘Bunu [Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ni] Milli Güvenlik Kurulumuzun kararıyla resmileştireceğiz. Muhtemelen önümüzdeki Milli Güvenlik Kurulu'nda bu belge tartışılarak resmileşmiş olacak ve kurumlarımızın yapacağı çalışmalara yön vermiş olacak. 2025 yılında yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgemizin hayata geçmesini bekliyoruz’.

Yılmaz’ın açıkladığı takvime göre önümüzdeki ay toplanacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonrasında yeni Kırmızı Kitap yürülüğe girecek. Tabii, içeriğinde ne var bilmemizin imkanı yok. Zira adından da anlaşılacağı gibi içeriği gizli…

Fakat her MGK toplantısı ertesinde yapılan basın açıklamalardan söz konusu kitabın çerçevesine ilişkin bir fikir edinmek de mümkün…

Hele bir de AA haberindeki ‘ [Kırmızı] Kitabın güncellenmesine yönelik, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nde ay başında gizli nitelikte bir toplantı gerçekleştirildi’ vurgu dikkate alınacak olursa, 5 Aralık 2024 günü toplanan son MGK toplantısının önemi daha da artıyor. Bu toplantıya ilişkin yapılan basın açıklamasına göre ise devletin en başta ‘PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ VE DEAŞ terör örgütleri’ olmak üzere ‘Lübnan, Suriye, Ukrayna ve Azerbaycan- Ermenistan’ konularını ele aldığı anlaşılıyor.

3 Ekim 2024 tarihinde toplanan bir önceki MGK bildirisinde yer alan ‘İsrail’in çatışmaları Ortadoğu’ya yayma hedefi’ vurgusu bu son MGK’ya ilişkin açıklamada geçmiyor. Bunu dikkate alarak, Türkiye’nin İsrail’i artık bir ‘tehdit’ olarak görmediği sonucu çıkarılabilir mi, emin değilim.

Üstelik, tam da İsrail’den zehir zemberek açıklamalar yapılırken, Türkiye’ye karşı önlem alınmasını tavsiye eden raporlar yayılırken…

Ancak, ‘PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ VE DEAŞ terör örgütleri’ konusunun özellikle son on yılın değişmez ana başlığı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Ve bu süre zarfında Kırmızı Kitap her yenilendiğinde, ’DEAŞ’ değil, ama hem ‘FETÖ’ hem de ‘PKK/KCK-PYD/YPG’ açısından önemli sonuçlar doğduğunu da not düşmekte fayda var…

Zira 2015’te yenilenen Kırmızı Kitap’ta ‘Fetullah Gülen Cemaati’ bir ‘paralel devlet yapılanması’ olarak ‘iç tehdit unsuru’ sayıldıktan bir yıl sonra 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleşti. 2019’da Kırmızı Kitap’ın bir kez daha yenilendiği ilan edildiğinde ise ‘PKK/KCK-PYD/YPG’ yi hedefleyen ‘Barış Pınarı Harekatı’ ve geçtiğimiz yıla kadar süren ‘Pençe, Pençe-Kaplan Pençe-Şimşek Pençe-Yıldırım Pençe-Kilit’ seri operasyonları hayata geçirildi. Savunma Bakanı Güler’in 2024 sonununda yaptığı açıklamayı dikkate alacak olursak da ‘Kilit kapandı’…

Bu arkaplana dayanarak şu günlerde güncellenen Kırmızı Kitap’ın ne tür bir sonuç doğuracağını kestirmek hiç kolay değil…

Ancak, bu sonucun Kırmızı Kitab’ın değişmeyen hikayesi Kürtler’e dair bir sonuç doğurması ihtimali, diğer tüm ihtimallerden daha yüksek diyebiliriz sanırım.

Bu bağlamda, şu sorunun yanıtı önemli: Acaba Türkiye kalıcı bir barışı inşa etmek için mi, yoksa bir ‘mükemmel fırtına’ için mi hazırlanıyor?

Hele Kırmızı Kitap çıksın, anlarız…

Ondan sonra geçtiğimiz hafta Ortadoğu’da rüzgarın hızının nihayet kesildiğine işaret eden gelişmeler, örneğin, Mesud Barzani- Mazlum Kobani buluşması neye evrilecek konuşuruz…

Şimdilik, yürürlükteki Kırmızı Kitap’ın raf ömrünün dolduğunun idrak ve ikrar edildiği bilgisi net…

Yenisi de yolda…

Acaba yeni bir hikaye var mı bekleyip göreceğiz…

Ve bu arada, Kitap’ı çok seven ve bitmesin diye son sayfalarını çevirip çevirip okumak isteyenleri izleyeceğiz…