Önce özeleştiri!

Ne yazık ki Türkiye’de futbolun geldiği nokta hakemler! Yenilen takımın hedefinde hakemler var. Başkanı da, teknik direktörü de yitirilen puanlar sonrası hakemi suçluyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM, cezaevindeki Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiğine hükmetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kararla ilgili olarak, "Bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz" dedi. Bu gelişmenin ardından yurttaşın tepkisi ne oldu? Çoğunluğun: Tısss… Beşiktaş, Kayseri’de Kayserispor ile karşılaşıyor hakem Fırat Aydınus biri maçın başında diğeri sonunda iki penaltı kararı veriyor ve ortalık yıkılıyor! Salt sosyal medyada değil, televizyon ekranlarında da… Fırat Aydınus’a saldırı öylesine boyutta ki sanırsınız ülkeyi sattı!  Faşist diktatör Antonio de Oliveira Salazar, Portekiz’i uzun yıllar demir yumrukla yönetirken ciddi dirençle karşılaşmamasının nedenlerini fado, fiesta ve futbol olarak sıralamış ya hani…Bize evrilişi de sanırım; futbol, hakemler ve yorumcular!..

Büyük ikramiye Sergen Yalçın’a çıktı zira oynattığı futbol ve oyuncu tercihleriyle Beşiktaş’ın ligin son sırasındaki ve beceri yoksunu takımı Kayserispor’u penaltıdan kazanılan gol olmadan aşamadı. Samet Aybaba kariyeri boyunca hangi takıma ‘hücum’ futbolu oynatmış ki lige tutunmak için ivedi puana gereksinimi olan Kayserispor’a oynatsın! Samet Aybaba küçük düşünen ve günü kurtarmayı prensip edinmiş bir teknik adam. Bu nedenle de Beşiktaş’ın oyununu bozmak ve olası kontra ataklarlar gol arayacak taktikle sürmüş takımını sahaya. Kayserispor 11’i kendi yarı alanında ve hedef gol yememek. ‘Kötü’ değil ‘çok, çok kötü’ oynayan Beşiktaş rakip alana geçtiği anda kapandılar daha da kapandılar. Ama ondan önce Beşiktaş’ın maçın başında kazandığı penaltı atışını kullanan Ganalı futbolcu Bernard Mensah topu ağlar yerine genç ve başarılı kaleci Doğan Alemdar ile buluşturuverdi. Sonrasında ‘kör döğüşü’ söylemiyle örtüşen bir maç izledik. Burada özence altını çizmeli, Beşiktaşlı oyuncular da Kayserispor’un oluşturduğu kalabalık savunma bloğunu geçmek için çok değil biraz dahi çaba harcamadılar. Bunu da Noel ve Yılbaşı gecelerinin getirisi olarak kabullenmeli! Ancak karşılaşmanın sonu yaklaşırken kazanılan ikinci penaltı atışını Georges-Kévin N'Koudou gole cevirdi de sahadaki oyun biraz futbolla bütünleşiverdi.

Kayserisporlular video yardımcı hakem sisteminden tekrar tekrar izlenilerek verilen penaltı kararına itiraz etseler de sonuç değişmedi doğal olarak. Sonra ne mi oldu? O dakikaya kadar oyunu kendi yarı alanında kabul eden ve savunmadan başka işlevi olmayan elemanlar topu rakip alana taşımaya başladılar. Oysa ki bunu maçın başında itibaren yapmış olsalardı vasatı dahi bulamayan futbol oynayan Beşiktaş’a belki de gol değil goller atacaklardı. Ancak teknik direktörleri ‘gününü kurtarma’ çabasındaki Samet Aybaba olunca buna olanak yok tabii! Derken Beşiktaş kontra atakta ikinci golü genç oyuncusu Ajdin Hasiç ile buldu… Maç bitti ama saha içindeki tantana bitmedi! Hakeme itiraz üzerine itiraz ve tabii kartlar… Bu arada Samet Aybaba oyuncularını toplarken hakeme bir şeyler söylüyor. Sevgili Samet bırak hakemi özeleştiri yap. Senin takımın bir serbest vuruş dışında Ersin Destanoğlu’nun koruduğu kaleye kaç kez şut çekti?   

Ne yazık ki Türkiye’de futbolun geldiği nokta hakemler! Yenilen takımın hedefinde hakemler var. Başkanı da, teknik direktörü de yitirilen puanlar sonrası hakemi suçluyor. Kardeşim siz nizami gol attınız da hakem geçerli mi saymadı? Çok iyi bir takım oluşturdunuz da hakem sizi sahada durduk yerde kartını kullanarak eksik mi bıraktı? Özeleştiri yapmayı öğrenmek gerek. Aylarca para ödeyemediğiniz futbolculardan da ‘mucize’ beklemeyin artık. Onlar bilmem ne takımının aşkından burada değiller ki…

(Maçın bitiminde Beşiktaşlı yöneticilerin bulunduğu bölüme yapılan saldırı ise barış, kardeşlik ve dostluk olarak tanımlanan spor olgusu adına utanç verici)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Asena Özkan Arşivi