Ayşe Yıldırım

Ayşe Yıldırım

Yurttaşlarına aslan kesildiler, BM’de ’turistik kuzu’ oldular

BM toplantısında yaşananlar iktidarın ikiyüzlülüğünün net bir teşhiridir. 1995’ten beri 'kayıplar nerede' diyen anneleri döven, ‘terror’le ilintileyen, ‘paçoz’ diyen onlar değilmiş gibi…

25 Ağustos 2018. Beyoğlu Kaymakamlığı o gün Cumartesi Anneleri’nin Taksim Galatasaray Meydanı’ndaki 700. buluşmasını yasaklıyor.

Yasaklama gerekçesinde şöyle diyor kaymakamlık:

"PKK terör örgütüne müzahir sosyal medya hesapları üzerinden İlçemiz Galatasaray Meydanında 25.08.2018 Cumartesi günü Saat 12.00'de yapılmak için çağrıda bulunulan toplantı ve oturma eylemine bahse konu yer; 2911 Sayılı Kanun kapsamında ilan edilen toplantı ve yürüyüş güzergahlarından olmadığı ve Kaymakamlığımıza yasal yollarla herhangi bir bildirimde bulunulmadığından dolayı, 2911 Sayılı Kanunun 10 ve 17 ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 32/ç. maddeleri çerçevesinde Kaymakamlığımızca MÜSAADE edilmeyecektir."

Ve o gün anneleri, çocukları, onlarla dayanışma için oraya giden yüzlerce insanı gazla, plastik mermiyle ve copla dağıtıyor polis, anneleri sürükleyerek gözaltına alıyor.

İki gün sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yasak kararını annelere ’paçoz’ diyerek savunuyor:

"İzin vermedik çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık?

"Anne, devlet, millet gibi kavramları, yıllarca bunların düşmanlığını yapmış terör örgütlerine ve onların çağrısıyla toplanan payandalarına istismar ettirmeyiz. Bu millet yüz yıl önce bunların ağababalarına bu ülkeyi teslim etmemişti, bugün onların paçozlarına da teslim etmez, bunu herkes böyle bilsin…"

Söz konusu yasak nedeniyle İçişleri Bakanının yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veriyor CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu. Ve o önergenin verilişinden 13 ay sonra yani altı gün önce bakanlık Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlıyor.

Daha önce iddia ettikleri "terör" filan yok yanıtta. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na atıfta bulunuyor bakanlık ve Cumartesi Anneleri’nin buluşma için izin almadıklarını söylüyor. Ayrıca Galatasaray Meydanı’nın İstanbul Valiliği’nce belirlenen toplantı ve gösteri yürüyüş alanları içerisinde yer almadığını ifade ediyor.

Elbette bakanlığın bu yanıtı Anayasaya aykırı. Anayasa ve yasalara göre herkes izin almadan toplantı ve basın açıklaması yapabilir.

Ama gerçeği söyleyemeyecekleri için her zamanki gibi gerçeği çarpıtmayı tercih ediyorlar.

Aynı şeyi dün bu kez Cenevre’de BM Evrensel Periyodik İzleme toplantısında yaptılar. Toplantıya katılan üye ülkeler Türkiye’ye insan hakkı ihlalleri konusunda pek çok eleştiri yöneltti. Kadın haklarından kadın cinayetlerine, cinsiyet eşitliğinden toplanma ve gösteri hakkına yönelik baskılara, uzun gözaltı sürelerinden işkenceye, kötü muameleden ifade özgürlüğüne, gazetecilere yönelik baskılardan adil yargılamaya, belediyelere kayyım atanmasından azınlıkların desteklenmesine dek… Tabii Cumartesi Anneleri’ne yönelik yasağı da sordular.

Peki Türkiye heyeti bu eleştirilere ne dedi. Sadece Cumartesi Anneleri için söylediklerine bakmamız yeterli.

Toplantıda Türkiye heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı, Büyükelçi Faruk Kaymakçı başkanlık etti.

Gazete Duvar’ın haberine göre Kaymakçı, yasağı "Orası turistik bir alan ve turistler rahatsız oluyor" diyerek savundu!

Medyascop tv’de biraz daha ayrıntılı yer aldı Kaymakçı’nın ‘savunması’!

Elbette önce Türkiye’de gösteri ve toplantı hakkının kullanımının anayasa ile güvence altında olduğunu ve önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri hakkının kullanıldığını söylüyor! Devamında söylenenler ise "Kaymakçı hangi ülkeden söz ediyor?" sorusunu sordurtacak cinsten. Bu gösterilerin "milli güvenliğe ve başkalarının özgürlüğüne müdahale etmediği koşullarda hiçbir problem olmadığını" belirtiyor ve devam ediyor:

"Yılda 30 milyon insan gösteri ve toplantılara katılmaktadır. Yüzde 99’una müdahale edilmemektedir. Cumartesi Anneleri’nin eylem yapmak istediği yer problemlidir. Onlara karşı bir ayrımcılık yapılmamaktadır. Ayrıca LGBTİ eylemlerine müdahale edilmemiştir. 98 etkinliğin 97’si şiddetsiz devam etmiştir."

Kaymakçı’ya Cumartesi Anneleri, abluka altında tutulan Galatasaray Meydanı’nın fotoğrafıyla yanıt verdi dün:

"Dışişleri Bakanlığı’nın turistik olduğu gerekçesiyle yasaklandı dediği alan burası.

Yalnız Cumartesi Anneleri’ne değil vatandaşlara ve turistlere kapatılan 'turistik alan' 76 haftadır polis ablukasında."

Biz de şu soruyu soralım. Müdahale edilmediğini söylediğiniz o yüzde 99 gösteri ve toplantıyı sayabilir misiniz? Yoksa 99 ile 1’in yerini "sehven bir hata" ile mi değiştirdiniz?

BM toplantısında yaşananlar iktidarın ikiyüzlülüğünün net bir teşhiridir; kendi yurttaşlarına aslan kesilirler, BM’de turistik kuzu olurlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Yıldırım Arşivi