Uyuşturucuda, kokainde tümevarım (II)

Tümevarım yöntemi önemli: Bu kokain Türkiye’de kime geliyordu, bu bilgi kamuoyu ile bir paylaşılsın mesela, bakın büyük resim nasıl yavaş yavaş aydınlanmaya başlayacak.

Dünkü yazıda tümevarım diye adlandırılan yöntemle tek tek olaylardan kalkarak Türkiye’de mevcut uyuşturucu ticareti problemini ve bu problemin devletin kimi kesimleri ve suç örgütleri ile ilişkisinin ortaya konabilmesinin önemini vurgulamaya çalışmış idim.

Bugünkü yazımda da bir örnek üzerinden ilerlemek istiyorum.

2020 senesinin Haziran ayının başlarında Kolombiya’nın Buenaventura limanında bir gemide Kolombiya polisi 4.9 ton kokain ele geçirdi.

Bu miktar kokainin Kolombiya fiyatı yaklaşık 265 milyon dolar, TL olarak da yaklaşık 2.2 milyar TL; kokainin Avrupa fiyatı Kolombiya’daki fiyatının dört ya da beş katı, TL karşılığını da siz hesaplayıverin lütfen.

Fena para değil.

2020 senesinin ilk beş ayında zaten Kolombiya’da 180 ton kokain ile geçirilmiş idi yani devlet, başka başarılarının yanı sıra, kokain mücadelesini de çok ciddi yürütüyor bu ülkede.

Ele geçirilen kokain toz kauçuk kutusu ve çuvalları içinde saklanmış.

Kolombiya Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo Kolombiya polisini bu başarısından dolayı kutluyor.

Bu gemide ele geçen 4.9 ton kokainin bizle ne alakası var?

Var çünkü söz konusu gemi Türkiye’ye geliyordu (yakalanmasa idi, gelecek idi) ve o toz kauçuklar Türkiye’de birilerine teslim edilecekti.

Ama kime, kimlere?

Gemi herhalde Türkiye’de bir limana yanaşıp yükünü rıhtıma atıp gitmeyecek idi.

Gemi ve kokain ele geçirildiğine göre Kolombiya polisi mutlaka bu bilginin sahibi ve en azından Interpol aracılığı ile bu bilginin Türkiye narkotik polisi ile paylaşılmış olması gerekiyor.

Haziran 2020, Mayıs 2021, aradan yaklaşık bir sene geçmiş, bu bilgi yani 265 milyon dolar değerinde 4.9 ton kokainin (Avrupa değeri?) Türkiye’de kime teslim edileceği bilgisi henüz basına sızmış değil.

Kolombiya polisi muhtemelen operasyonun gerçekleştiği hafta bu bilgiyi Türkiye EGM Narkotik şubeye geçmiştir; anında muhtemelen bir araştırma, soruşturma da başlamış olması gerekir normal koşullarda.

Bu konu mafya atışması nedeniyle gündeme geliyor ama mesela ben bu yazıyı Temmuz, Ağustos 2020 tarihlerinde yazmazdım, polisin etkin bir soruşturma için makul bir süreye ihtiyacı olacağı aşikardır.

Ancak, bir sene sonra (Haziran2020-Mayıs 2021) bu konuya ilişkin bir bilginin kamuoyuyla hala paylaşılmamış olması normal değil.

Açıklama yapmak istememiş bile olsa bizim Narkotik Şube, birilerinin gözaltına alınıp yargı önüne çıkarılmış olması gerekiyordu; yargı süreçleri gizli, kapalı olamayacağına göre bu ilginç bilginin yargılama durumunda basına sızmaması mümkün değil.

Kolombiya polisinin bu bilgiyi Türkiye Narkotiğe iletmemiş olması ihtimali ihmal edilebilir ölçüde küçük bir ihtimal çünkü Kolombiya devleti için bu bilginin Türkiye polisinin eline geçmesi Kolombiya’nın da çıkarına.

Kolombiya devlet başkanı (dönemin) Juan Manuel Santos 2016 senesinde ülkede elli seneyi aşan, 220 bin Kolombiyalının ölümüne neden olan iç savaşı bir toplumsal barış ve uzlaşı ile sonlandırıyor ve Nobel barış ödülünü alıyor.

Keşke Erdoğan da 2000’li yılların başlarındaki politikasından sapmayıp hatta daha da geliştirerek Kürt meselesini ülkemizde sonlandırarak Nobel barış ödülünü kazanmış olsa idi.

Tarihe bugünkü görüntüsü ile değil de bir barış ve Türkiye kahramanı olarak geçebilme de Erdoğan’ın yapabileceği bir şeydi ama maalesef tercihini bu istikamette koymadı, koyamadı.

Demek ki perspektif o kadarmış.

Kolombiya bugün elli milyon nüfusu olan ama milli geliri (2021) 780 milyar dolar (yaklaşık Türkiye’ninki kadar), kişi başına düşen geliri de 15 bin dolar olan bir ülke.

Bizden daha zengin ve iç barışı yakalamış bir ülke.

Peki bu nasıl olmuş? (son yirmi senenin başarısı)

Çok nedeni var ama bunların başında uyuşturucu ile etkin ve saydam mücadele geliyor.

Kolombiya’da bu 4.9 ton kokaini gemiye kim yüklemiş, mutlaka bulunmuş ve sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Bizde ise bu kokainin kime geldiği konusunda kamuoyunun bilgisi yok.

Kolombiya’nın kişi başına düşen gelirinin bizden yüksek olmasının nedeni sakın bu olmasın?

Basında çok yazıldı, çizildi, Zindaşti meselesinde bizde karanlık kalan konuları bir düşünün, bilmiyorsanız inceleyin, ne demek istediğim anlaşılacaktır.

Tümevarım yöntemi önemli: Bu kokain Türkiye’de kime geliyordu, bu bilgi kamuoyu ile bir paylaşılsın mesela, bakın büyük resim nasıl yavaş yavaş aydınlanmaya başlayacak.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi