Mao’nun rejimindeki, hatalı politikaların yol açtığı kitlesel kırımla ya da Stalin’in 'büyük temizliği' ile Polpot rejimindeki kitlesel kırım arasında pek bir benzerlik yoktur.
Aslında bu “kırmızı çizgi” bir korkunun ifadesidir. Kendine, kendi fikirlerine gerçekten güvenen biri, böyle “çizgi”ler ilan etmek yerine, tartışıp konuşmayı tercih eder
Artık Sovyetler Birliği diye bir ülke yok. O topraklarda, başında Putin adlı bir otokratın bulunduğu Rusya Federasyonu adlı bir devlet var.
“Bu film 2008’de Güney Osetya’ya girince başlamıştı” diyen Kürkçügil, “Stalin, Baltık ülkelerini de işgal etmişti” sözleriyle Putin’in nereleri hayal ediyor olabileceğini işaret ediyor.
Türkiye'nin esenliği için iktidarından vazgeçen İsmet İnönü ile kişisel iktidarı için ülkeyi ateşe atmaktan çekinmeyeceği iddia edilen bir Recep Tayyip Erdoğan gerçekliği.
Tarihte bireyin rolünün önemli olduğunu düşünmekle birlikte, şu ya da bu liderin tarihin seyrini, toplumların izleyeceği rotayı belirleyemeyeceğini düşünüyorum.
'Örümcek Adam kim?'
H. Selim Açan, 'Bilince Dönüşen Zorunluluk' kitabında Marksist-Leninist bakışıyla tarih bilgisi ve tarih bilinci arasındaki ilişkinin nasıl kurulması gerektiğini anlatıyor.
Ayyuka çıkmış mafya-devlet ilişkisini soruşturmayan savcılar, “128 Milyar Nerede?” diyen yurttaşlara “cumhurbaşkanına hakaret”ten dava açmakta ve tutuklama kararı vermekte.
General Türün’ün Selimiye’de açtığı 'özel' zindanda beni ziyaret etme cesaretini de gösterdi. Ancak bu kitapları ancak 1974 affı ile çıktıktan sonra görebilecektim, el konulduğu için.
Açılışa Giresun Valisi de katılır, 'Remzi Bey, ahşap aksamı nereden buldunuz?' Yanıt: 'Stalin yolladı'. Ve sonra nasılını açıklar.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde Mihail Gorbaçov'un 25 Aralık 1991 akşamı SSCB'yi dağıtmasından dakikalar sonra Dünya üzerinde dalgalanan son Kızıl Bayrak indirildi.
Bugün Türkiye’nin ve dünyanın başına bela olan İslamcı terör 67 yıl önce Beyaz Saray’a girmiş olan General Eisenhower’ın savaşçı doktrininin eseridir.
Nakh-içe-van olan Ermenice ismi Nuh'un Gemisi efsanesiyle bağıntılı 'ilk konaklanan yer' anlamına geliyor.
Stalin 1945’te Kars ve Ardahan’ı istediği zaman Türkiye ne yapmıştı? ABD’ye sığınmıştı ve sonunda haritada yerini bilmediğimiz Kore’ye asker göndermek sayesinde NATO’ya kapağı atmıştı.
Kafkasya'da tartışmalı bölgelerin kaderine batıda yaşanan gelişmeler ve Türk-Sovyet ilişkileri büyük etki yaptığı için, Dağlık Karabağ'a dönmeden bunları gözden geçirmeyi tamamlamak gerekir.
Kırım’dan sivil ve yaralı askerleri tahliye eden gemide, saldıra uğradığı an 6 ilâ 10 bin kişi olduğu belirtiliyor.
İşçi Partisi seçim kampanyasını başlatan Corbyn ise, 'sadece milyarderler için değil herkes için işleyen bir toplum' sunabilmek için 'tarihteki halk destekli en büyük kampanya' sözünü verdi.
Warner Bros ‘Süpermen: Kızıl Evlat’ isimli çizgi romanı beyaz perdeye uyarlayacak.
Neden Brejnev döneminde bile olmayan olumlu yaklaşım var Stalin’e şu anda? 25 yıldır ülkeyi talan eden oligarşi, nefret ve kin uyandırmış halkta.
SSCB'nin dağılması sonrası altın rezervlerinin 19 tona kadar gerilediğini söyleyen yetkililer, sonrasında sektörün toparlanarak üretimi 10 kattan fazla artırdığını vurguladı.
Trump ile Kim Jong-Un'un tarihi buluşması gibi onlar da kayda geçmişti.
Bizimki nasıl hatırlanacak bilemiyorum ama bir gün bu rejim de gidecek. Ve gittiğinde de birileri yargılanmalı, bunu şimdiden bilmelerinde en azından kendileri açısından büyük fayda var.
Hiçbir ülke yada devlet kendi ülkesine gelen bir sığınmacıyı demokrasi olmayan, işkencenin olduğunun kanıtlandığı ve idam tartışmalarının yapıldığı ülkeye iade etmez.
Nazım Hikmet'in Stalin konusunda farklı şiirler yazmasının nedenlerini açıklığa kavuşturma görevi hiç kuşkusuz en başta Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'na düşüyor.
Rusya'da bugün vizyona girmesi planlanan İngiliz komedi filmi 'Stalin'in Ölümü'nün gösterim tarihi ertelendi. Karar, Rus yetkililerin filmi izlemesinin ardından geldi.
‘Truman Doktrini’ ile Türkiye ve Yunanistan komünizm tehlikesine karşı Amerikan şemsiyesi altına alındı. Soğuk Savaş da, Türkiye’nin hiçbir şekilde demokrasi ile tanışmasına izin vermedi.
Modern devlet teorilerine ve bunların örgütleniş biçimlerine Marx, Engels ve Lenin’in getirdiği eleştirilere karşın Sovyet devleti, tam da bu eleştirilen devletler gibi bir devlet oldu.
Sosyalist ülkede yaşamak isteyen gençlerin oranı kapitalist ülkede yaşamak isteyenlerden fazla çıktı.
SSCB ile en uzun sınırı olan ülke konumundaki Türkiye’nin, SSCB’nin izlediği dış politikadan en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğini söylemek abartılı mı olur?
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.