FBI, British Museum'dan çalınan eserlerle ilgili soruşturma başlattı

FBI, British Museum'dan çalınan eserlerle ilgili soruşturma başlattı
FBI, British Museum'a ait olduğundan şüphelenilen yüzlerce hazinenin ABD'li alıcılara satışını soruşturuyor. ABD emniyet güçleri, Washington’daki alıcıya satılan ve müzeye ait olduğu tespit edilen 268 parçanın iadesi sürecinde de yardımcı oluyor.

Artı Gerçek - ABD Federal Soruşturma Bürosu'ndan (FBI) ismi açıklanmayan bir yetkili, geçen yıl British Museum yetkililerinin antik mücevherat, taş ve çeşitli parçalar dahil olmak üzere 2 bine yakın eserin koleksiyonlarından kaybolduğunu, çalındığını veya hasar aldığını açıklamasının ardından İngiliz emniyetine konuyla ilgili destek sağladıklarını söyledi.

British Museum yetkilileri, 2 bine yakın parçanın çalındığını veya kaybolduğunu, 626’sının kurtarıldığını, 100’ünün bulunduğunu ancak henüz geri getirilemediğini duyurdu. Amerikalı emniyet güçleri, Washington’daki alıcıya satılan müzeye ait 268 parçanın geri gönderilmesi sürecinde de yardımcı oldu.

ESERLERİN MÜZEDEN ÇALINDIĞINI KANITLAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Müze yetkililerinin çalındığını duyurdukları eserlerin büyük çoğunluğu kataloglanmamış parçalardan oluşuyor. Bu sebeple yetkililer, halen bu eserlerin müze koleksiyonundan çalındığını kanıtlamanın yollarını arıyor.

Bazı durumlarda koleksiyoncular, müze yetkililerinin değerlendirme yapabilmesi amacıyla eserleri bağışlamayı kabul ediyor. Üst düzey küratör Dr. Peter Higgs, British Museum yetkilileri tarafından eski eserleri çalmak, zarar vermek ve satmakla suçlanıyor. Higgs ise hakkındaki bu suçmalaları reddediyor.

100 BİN STERLİNLİK HIRSIZLIK İDDİASI

Müze yetkilileri, Higgs'in yaklaşık 100 bin sterlinlik (4 milyon 100 bin lira) hırsızlık yaptığını öne sürüyor. Müze yetkililerince açılan davadaki belgelere göre, Higgs'in en az 10 yıl boyunca müzenin depolarındaki çoğunlukla kayıtsız eserleri çalarak sattığından şüpheleniliyor.

Yetkililer, görevden alınan Higgs'in ABD'de e-ticaret sitesi eBay ​üzerinden en az 45 alıcıya ürün sattığını değerlendiriyor. ABD'de üç alıcı, Sultan1966 adlı satıcının kendisini eBay'de veya e-posta yoluyla Paul Higgins veya Paul olarak tanıttığını söyledi.

Mahkeme belgelerine göre müze yetkilileri, Higgs'in Sultan1966 hesabının kendisine ait olduğunu itiraf ettiğini belirtiyor. New Orleanslı Tonio Birbiglia ise Sultan1966 rumuzlu satıcıdan iki ürün satın aldığını bildirdi. (Kaynak; BBC, AA)

Öne Çıkanlar