Kenya'da vergi savaşları

Kabile savaşlarının yerine bu kez sınıf savaşı vardı Kenya’da. Her etnik ve kabilesel arka plandan Kenyalı gençler, yoksulluğa ve vergi soygununa karşı sokağa indi. Kurşuna, gaz bombalarına birlikte göğüs gerdi.

Kenya’da başkan William Ruto’nun meclisten geçirmeye çalıştığı, halkın sırtındaki vergi yükünü misiyle ağırlaştıracak mali yasa, halkın büyük protestoları sonucunda iptal edildi. Sokaklara inen dansla protestoyu Afrikalı bir tarzda birleştiren Kenya gençliği, vergi soygununa “dur” dedi.

Kapitalizm, Afrika’da gelişiyor. Kenya, Afrika kıtasında kapitalizmin göreli geliştiği ülkelerden birisi. Kapitalizmin gelişimini, sınıf mücadelesinin gelişimi izliyor. Bunu haber verircesine geçtiğimiz yıllarda, Kenya’da Komünist Partisi kurulmuştu (yasal engele rağmen).

Neredeyse her devlet başkanlığı seçiminin kanlı bir iç savaşa dönüştüğü, kabile savaşlarının etkisini siyasette hissettirdiği Kenya’da bu kez kentli ve sınıfsal bir mücadeleye tanık olduk.

Kabile savaşlarının yerine bu kez sınıf savaşı vardı Kenya’da. Her etnik ve kabilesel arka plandan Kenyalı gençler, yoksulluğa ve vergi soygununa karşı sokağa indi. Kurşuna, gaz bombalarına birlikte göğüs gerdi.

Haziran ayı boyunca süren protestolar, başkent Nairobi ile sınırlı kalmadı, taşraya da yayıldı. Şaman maskeleri, kabile dansları ve tamtamlar Kenya sokaklarında, gösterilerin parçası olarak ortaya çıktı. Polisin biber gazı stokları tükendi, TOMA’larda su kalmadı. Nihayet, protestolar, Kenya Meclisi’nin önünde onbinlerin buluşmasıyla doruk noktasına ulaştı.

Dünyanın sadece “favori bir safari rotası” olarak tanıdığı Kenya, yoksulların isyanı ile başka bir yüzünü dünyaya gösterdi. İngiliz sömürgeciliğine karşı Mau-Mau isyancılarının ülkesi olduğunu anımsattı. Mau-Mau’ların devrimci geleneği bu kez başkent Nairobi’de Meclis’i kuşattı.

Uluslararası emperyalizmin ve Kenya tekelci burjuvazisinin vergi paketi, yoksuldan alıp zengine veren bu paket, böylece çöpe yollanmış oldu. 10 göstericinin canı pahasına!...

Kenya’nın yoksul halk gençliği, vergi soygununa karşı protestolarıyla, dünyanın tüm yoksullarına yol gösteriyor. Uhuru Kenyatta’nın otoriter politikalarına karşı “demokratik ve sosyal reform” vaadiyle seçilen William Ruto’nun bu halk karşıtı vergi pakedini geçirmeye çalışması ise, kapitalizmin yapısal bunalımının açık bir örneğini oluşturuyor.


Alp Altınörs kimdir?

Çevirmen, iktisatçı ve siyasetçi. Avukat bir anne ve babanın çocuğu olarak Ankara’da doğdu. Liseyi TED Ankara Kolejinde bitirdikten sonra, Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler eğitimi gördü, ancak yarım bıraktı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi’nde Rus Dili ve Edebiyat eğitimini halen sürdürmektedir. İspanyolca eğitimini İstanbul Cervantes Enstitüsü’nde tamamladı. İngilizce, İspanyolca ve Rusça dillerinde çevirmenlik yapmaktadır. "İmkansız Sermaye-21. Yüzyılda Kapitalizm Sosyalizm ve Toplum" adlı kitabın yazarıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Alp Altınörs Arşivi