Türk futbolunda Jesus modası…

Adana Demirspor’u 4-2 yenen Fenerbahçe liderliğe oturdu. Farkı yakaladıktan sonra durakladığı anlarda sıkıntı yaşayan Sarı Lacivertlilerde Valencia gollerine devam etti.

Türk futbolunda bir çeşit klasiktir ‘İdeal onbir’ deyimi. Bir teknik adam onbirini oturtur, değişikliklerini bir sisteme oturtur, kupada yedeklere yer verirse; o teknik adam sistemini oturtmuş, istikrarı yakalamış denir…

Bu tablonun 2 büyük tehlikesi vardır… Oynayan yerini garanti görür, bazen sermekte engel görmez. Oynamayan ise umudunu yitirmiştir, olur da sakatlık - cezalı derken şans gelirse fiziken hazır olma ihtimali zayıftır…

Jesus Türkiye’ye geldi. Geniş bir kadro kurdu. İdeal onbiri merak ediliyordu. Sanırım bir hayli de merak edilecek. Zira Portekizli teknik adam neredeyse her maç farklı kadrolar, hatta sistemler deniyor. Kimin ne zaman oynayacağı belli değil. Bakıyorsunuz Lemos bile onbirde yer buluyor!!! Maç içinde oyuncularla birlikte kimi zaman diziliş de değişiyor.

Bunu böyle yapacağını baştan sık sık söyleyen Jesus, ‘Her maça özel onbirlerimiz, sistemlerimiz olacaktır’ ifadesini kullanmıştı. Dediğini de yapıyor…

Merak edilen onbir açıklandığında kim formdaysa kadrodaydı. Zajc, Serdar son performanslarıyla formayı kapmışlardı.

3’lü savunma, çift forvet nasıl olur derken saldıran Fenerbahçe bir anda maça imzasını atıverdi. Jesus’un taktiği tribünlerin de coşkusunun hiç dinmemesine etken oldu.

Takım istekli, hırslıydı ama Valencia için parantez açıp samimi olmak lazım. Ben dahil çok insan ‘Kendine gelemiyor, devri bitti herhalde’ derken Jesus’la adeta yeniden doğmuş gözüküyor. Her zaman hiç bitmeyen mücadelesine, yılmadan gösterdiği çabalara bitiriciliği de eklemiş durumda. Yeni sistemde çok fayda sağlıyor, golleriyle ışıldıyor.

Adana ekibi lige iyi başladıydı. Çok da tecrübeli isimleri var kadrosunda. Böyle bir takım karşısında sergilenen oyun, gol geldikçe yenisini kovalamak Fenerbahçe’ye yakıştı, Fenerbahçelileri mutlu etti.

3-0’ı da yakaladıktan sonra bir klasik oldu, frenle basılıverdi. Bir penaltı, bir Lemos hediyesi derken rahat maç yine gergin bir hale büründü.

Bir süre oyundan kopma, fren derken geri vites havayı kaçırmıştı ki Jesus’un müdaheleleri geldi, oyun önce dengelendi. Sonra yine evsahibi hakimiyetine geçti.

Kazanan eleştirilmez denir, nedenini pek anlamam. Ama bu galibiyet gösterdi ki gole rahat giden Fenerbahçe’nin savunması, hele üçlüde sıkıntı yaşayabilir. Lemos’a ne kadar güvenilir, tartışılır. Son dakikalarda ancak giren Osayi’nin eksikliği zaman zaman hissedildi.

Ama sonuçta daha sezon başı ve Jesus’la Fenerbahçe uzun süreç için olumlu sinyaller vermeye devam ediyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi