Türk oyunu
Rusya kendi tarzını değiştirdi ve SSCB dönemindeki gibi yapmıyor. Karşılıksız kredi ve silah yardımı yapmıyor ve her şeyin bir karşılığı olması gerektiğini dayatıyor.
Türkiye kendisini SSCB yerine koymak istiyor, eski topraklarında ve kardeş halkların arasında etkinliğini artırıyor. Libya, Suriye ve Azerbaycan’ı kontrolüne almaya çalışıyor. Bu bölgelerde Rusya’nın da kendi çıkarları var. Her nedense Rusya’nın çıkar bölgeleri olan tüm yerlere Türkiye’nin müdahalesi söz konusudur. Peki Rusya bu duruma nasıl bir tepki göstermeli sorusu oluşuyor.
Türkiye ve Rusya’nın epey politika benzerlikleri var. Onlarca yıl geçmesine rağmen her iki ülke de büyük imparatorlukların varisleridir ve her ikisi de eski topraklardaki kültürel etkinliklerini sürdürüyor. Türkiler doğal olarak eski toprakları kendi akraba toprakları olarak görüyorlar. ABD eski SSCB devletlerine müdahale etme girişimleri Rusya tarafından iyi karşılanmıyor. Türkiye devlet başkanı Recep Tayyip Erdoğan eski Osmanlı vilayetleri olan Suriye ve Libya’da kendine bağlı politikacıları iktidara getirmek istiyor. Azerbaycan’a ise Türki halkı olduğu için ve Azerbaycan diliyle Türk dilinin ortak kökten olduğu için yardım ediyor. Osmanlı'nın çöküşü Türkiye için iyileşmeyen bir yara oldu ve bu yara halen de iyileşmemiş.
Tabi ki Türkiye Rusya’yla olacak olası çatışmanın ne sonuçlar verebileceğini iyi biliyorlar. Rusya uçağının düşürülme olayında tüm ekonomik ilişkiler askıya alındığında Türkiye bunun ne kadar kötü sonuçları ortaya çıkarabileceğini iyi anladı. Türk lirasının ekonomik kriz sonucunda değerini kaybetmiş bir ortamda Rusya gibi bir pazarı kaybetmek çok ağır sonuçları vereceğini anladı Türkiye. Peki Rusya ne yapabilir hem Türklerle ilişkilerini bozmamak hem de kendi çıkarlarını savunmak için? Rusya bu konuda Türkiye’ye pastayı ortak paylaşmasını dayatabilir. Batı ve Çin bu pastaya el uzatmadan önce Rusya’yla bu pastayı paylaşmaları daha doğru olacağı konusunda ikna etmeye çalışıyor. Türkiye bu ülkeleri kendi silahlarının reklamı için iyi kullanıyor. Mesele Libya ve Azerbaycan’da kendi İHA'larının reklamını iyi yaptı ve sonuç olarak şu anda bu İHA'lara çok talep var. Peki niye Rusya da aynı yöntemi kullanmıyor?
Rusya kendi tarzını değiştirdi ve SSCB dönemindeki gibi yapmıyor. Karşılıksız kredi ve silah yardımı yapmıyor ve her şeyin bir karşılığı olması gerektiğini dayatıyor. Krizli bir ortamda kendisinin daha çok bu paralara ihtiyacının olduğu düşüncesinde. Yani eskisi gibi karşılıksız finansal ve silah yardımı yapmıyor. Şimdi ihracat edilen silah, petrol ve gaz karşılığını istiyor.
Rusya Türkiye’yle açık bir karşıtlık yaşamak istemiyor. Ama Türkiye’nin tek başına buralarda at koşturmasına da izin vermemeli. Rusya birçok konuda verdiği taviz karşılığında payını istiyor.