Ölen askerlere ‘tane’ diyen başkomutan Erdoğan!..

Erdoğan’ın karizması daha okul zamanında çizilmiş, 'TANE' sözcüğünün insan için kullanılamayacağını bilmiyor. Tane onun için bir sayı ve heryerde kullanılabilinir.

Recep Tayyip Erdoğan sayesinde bir insan nasıl karizmatik olur, onu da karıştırdım artık. Aklıma Paris’te bir arkadaşıma yaptığım şaka geliyor hep Erdoğan’a "Karizmatik Lider" dendiğinde. Bir arkadaş metroseksüelin ne olduğunu sorduğunda, ben de kendisine cinsel tercih olarak metroda gizlice sabahlayanlar demiştim. Gerçekten 2 gece sabahlayacağını bilemezdim.

Erdoğan’ın karizmatikliği de böyle bişey sanki, 2 bakışla karizmatik olunacağını sanıyor hem kendisi hem de çevresi. Oysa karizma sadece dış görünüş değil ki, bilgiyle, konuşmayla etrafı şaşırtmak aynı zamanda, palavra atmak yerine düzgün konuşmak, başkalarıyla tartışabilmek ve onları bilginle, cevabınla biraz da olsa ezebilmek. Belki de biraz cesaret, 2 bin korumayla gezen kişi nasıl karizmatik olabilir ki? Devlet parası ve modacısı tarafından giydirilmek de değil, biraz zevk sahibi olmak, romantik ve espirili olmak, hemen hemen herşeyden bişeylere sahip olmak. Yada bana öyle geliyor, karizmatiklik çok ucuz bişey değil diye düşünüyorum.

Açık olarak yazılmasa da Türkiye, Suriye ve Libya politikaları sayesinde Rusya ile savaşa girdi. Rusya hem Türkiye için Suriye hava sahasını kapattı hem de tankları ve karacıları bombalamaya başladı. Bunun nedeni çok açık, İdlib’de milli ordu denilen şeriatçıları silahsızlandırma sözü veren Türkiye tam tersine hâlâ silah yardımı yapıyor, bir de Rusya’nın düşmanı Ukrayna’ya 200 milyon liralık silah yardımı yaptı. Sanırım Erdoğan bunları yaparken karizmatik lider dendiği için kendisine dokunulmayacağını sanıyor.

Çok geçmedi, Suriye ve Libya’dan ölüm haberleri gelmeye başladı. Ölenlerin sadece asker olmadığı, içlerinde MİT elemanlarının da olduğu söyleniyor. Sanırım bu karışıklık daha çok Libya’da öldüğü söylenen Albay’la ilgili. Albay Okan Altınay 15 Temmuz’da önce emekli ediliyor, sonra tekrar alınıyor. Karışıklık burada, Albay tekrar orduya mı dönüyor, MİT’e mi giriyor, burası biraz karışık. Ve Albay Okan Altınay ile binbaşı Sinan Caferler geminin bombalanmasıyla yaşamlarını yitiriyor ama cumhurbaşkanlığı basın sözcüsü İbrahim Kalın geminin isabet almadığını ama misliyle cevap verildiğini açıklıyor.

İşte bu haber yayılınca başbakanımsı cumhurbaşkanı başkanı olan başkomutan Recep Tayyip Erdoğan "Libya’da birkaç tane şehit var" diye bir açıklama yapıyor. Bunu bilerek mi yapıyor, hayır bilerek yapmıyor, Erdoğan’ın karizması daha okul zamanında çizilmiş, İmam Hatip mezunu olduğundan grameri sıfıra yakın ve "TANE" sözcüğünün insan için kullanılamayacağını bilmiyor, "5 tane elma yedim"le "5 tane arkadaşım geldi"yi aynı sanıyor. Tane onun için bir sayı ve heryerde kullanılabilinir. Zaten o yüzden seçtiği başbakan da yumuşak G yazmasını bilmiyor ama hem üniversite mezunu hem de yüksek lisansı var. İsveç’te de çalışmış ama ingilizcede yumuşak G olmaması onun şansı.

Erdoğan dün Azerbaycan’a giderken havalimanında Fox TV’den bi gazeteci kendisine "Libya'da birkaç tane şehit var' ifadeniz tartışıldı" diye soruyor. Erdoğan’ın yanıtı her anlamda içler acısı: "Fox önce ciddi bir medya mensubu olsun. Bunu bir defa öğrenmeniz lazım, yalan haber üretmeyi bırakın. Beni muhalefet mi yargılayacak? Muhalefet önce kendisini yargılasın. Milyonlarca insan ülkesini terk ediyor, Bay Kemal kalkıp da bunların hesabını sormuyor, kalkıp bize 'Esad'la görüşün' diyor, akıl veriyor. Sen o aklı kendine sakla da bir işe yarasın. Bizim kendimize ait Libya'da kendimize ait iki şehidimiz var."

  1. Haber yalan değil, ses bandı var, aynen öyle söylenmiş.
  2. Evet, seni muhalefet yargılayacak, hatta kendi partin de yargılayacak, ülke idare ediyorsan ve tek başınaysan eleştirilip, yargılanacaksın.
  3. Milyonlarca insan ülkesini terk ediyorsa iktidarın baskı ve yanlışlarından dolayıdır. Kemal Kılıçdaroğlu bunun hesabını sorar ama iktidara sorar, kendi genel sekreterine yada HDP ve İYİ Parti’ye değil.
  4. Eğer Suriye ile sorunların varsa önünde sonunda Suriye başkanıyla konuşacaksın, ülke idare etmek mahalle dedikodusu yapmaya benzemez.
  5. Ölen askerlerimizin naaşını kimse istemiyor ve o yüzden "kendimize ait şehit" diye saçma bir tanıma gerek yok.

5 tümceye 5 hata, hem de "TANE" hatasını düzeltirken 5 hata. Buyurun size cahil ama karizmatik bir lider, yazılan dışında konuşunca böyle oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi