Kazakistan’da kontrol noktaları ve kritik tesisler KGAÖ güçlerinin kontrolünde

Kazakistan’da kontrol noktaları ve kritik tesisler KGAÖ güçlerinin kontrolünde
Kazakistan'da bazı bölgelerde kontrol noktaları ve stratejik tesislerin, büyük çoğunluğu Rus ordusundan oluşan KGAÖ barış güçlerinin kontrolünde olduğu belirtildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev başkanlığında Ulusal Güvenlik Komitesi toplantısı yapıldı.

Toplantıda, ülkede kontrol noktalarının ve stratejik öneme sahip tesislerin büyük çoğunluğu Rus ordusundan oluşan KGAÖ barış güçleri kontrolünde olduğu belirtildi.

Ulusal Güvenlik toplantısında, Tokayev’e, polisin ve ordunun ülkede düzeni yeniden sağlamak için bölgelerde alınan olağanüstü hal önlemleri hakkında bilgi verildiği ifade edildi.

Kasım Cömert Tokayev

164 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kazakistan Sağlık Bakanlığı, geçen haftaki protestolarda 164 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hayatını kaybettiği açıklananların tamamının sivil olup olmadığıyla ilgili bir bilgi verilmedi.

Kazak yetkililer Pazar günü 16 güvenlik gücünün hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Daha önce ise bu rakamın 26 olduğu belirtilmişti.

YABANCILARIN DA BULUNDUĞU 5 BİN 800 KİŞİ GÖZALTINDA

Toplantıda ayrıca Tokayev’e; teröristlerin bulunması ve gözaltına alınması, delillerin toplanması ve belgelenmesi, uygun soruşturmaların yapılması için tedbirler alındığı bilgisi verildiği ifade edildi.

Buna göre 125 ceza davası açıldığı ve aralarında önemli sayıda yabancıların da bulunduğu 5 bin 800 civarında kişinin gözaltına alındığı ifade edildi. İdari kamu binalarında kontrolün sağlandığı açıklanırken ülkede olayların yatıştığı ve kamu düzeninin sağlandığı vurgulandı.

RUS BİRLİKLERİN GELİŞİ DEVAM EDİYOR

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı, Almatı Havalimanı’na KGAÖ barış gücü kapsamında gelen Rus birliklerinin görüntülerini paylaştı. Bakanlık, Rus ordusunun ülkeye gelişinin devam ettiğini belirtti. 

NE OLMUŞTU?

Yakıt fiyatlarının ülkede aşırı artması nedeniyle protesto gösterileri başlamış ve protestolar bir anda yayılmıştı.

Bununla birlikte ülkede son günlerdeki şiddetin nedeninin yönetim kesimindeki güç mücadelesi olduğu yönünde artan oranda iddialar da var.

Kazakistan’ı 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanmasından bu yana aynı parti yönetiyor. Hükümet karşı herhangi bir muhalif hareketi ya bastırıldı ya da susturuldu.

Kazakistan’ın büyük petrol ve doğalgaz kaynaklarına rağmen ülkede mali açıdan zorluklar yaşanıyor.

Tokayev, protestoların dış bağlantılı teröristler tarafından başlatıldığını söylese de protestocuların bir lideri olduğuna ya da organize olduklarına dair bir bulgu yok. Cumhurbaşkanlığı ofisi yakalananlar arasında yabancı ülke vatandaşlarının da olduğunu belirtti ancak ayrıntı vermedi.

Protestoların sadece yakıt fiyatlarıyla ilgili olmadığını gösteren bulgulardan biri de protestocuların eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’i kastederek "yaşlı adam dışarı" şeklinde sloganları. Nazarbayev, ülkeyi bağımsızlığından 2019’a kadar yönetmiş ve Tokayev’i yerine atamıştı.

Nazarbayev, Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı olarak önemli bir güç olmaya devam etti. Ancak Tokayev bu hafta olaylar nedeniyle Nazarbayev’i görevden aldı. Nazarbayev’in danışmanı ise bunun Nazarbayev’in isteğiyle gerçekleştiğini kaydetti.

Rusya'nın liderliğini yaptığı bazı ülkeler protestolar üzerine Kazakistan'a asker göndermişti. (HABER MERKEZİ)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar