Kalmak mı gitmek mi? Sahi nedir sürgün?
Ehmedê Xani, Mem u Zîn’de bir aşkı anlatırken, aynı zamanda bir ülke büyütmüştür.
Nazım-Piraye ayrılığında payına çok ağır bir yük düşmüştü: ayrılık mektubunu Piraye Hanım’a iletme görevi. İsmini aratınca üzüntüme minnet duygusu da eklendi...
Anlamakta güçlük çekiyorum gerçekten. Bu kadar enkaz arasından, enkaz altında canlar varken, bazı insanlar bu kadar kötülüğü nasıl çıkarabiliyorlar!
Anlaşılmayan husus hâlâ memleketimin insanın önemli çoğunluğunun NATO’dan çıkılmasına karşı olması. Onu da memleketim insanının oportünistliğine verin!
Hiroşima'nın 75. yılına ilişkin bir mesaj yayınlayan Erdoğan, Nazım Hikmet'in 'Kız çocuğu' şiirini okudu
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un talimatı ile yaptırılan Nazım Hikmet büstü, şairin 57. ölüm yıl dönümü olan 3 Haziran’da Belediye Kültür Merkezi’nin önüne konuldu.
Mehmet Ulusoy sadece ünü tüm dünyaya yayılmış bir tiyatro yönetmeni değildi, faşizan yönetimlere karşı ülkede de, sürgünde de her daim tavır koymuştu.
N. Hikmet’in yurtseverliği, sosyalizme, partisine ve evrenselliğe olan inancı çoğu insanı çıldırtıyor âdeta. Onun şahsında yok sayılmak istenen bunlar aslında.
Hakkında konuşmak ve yazmak yasak olduğu için Nâzım Hikmet ile ilgili bütün bilgiler sonradan ortaya çıktı. Bunlar arasında en önemlisiyse ünlü şairin yurtdışına kaçış operasyonudur.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı eylemlerinin 7. yıl dönümü nedeniyle sosyal medya hesabından videolu bir mesaj yayınladı.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, tedbirlerdeki gevşemeyle birlikte hepimizde 'Tamam, bu iş bitti' algısı yarattığını belirtti.
Enternasyonel şair Nazım Hikmet'in 'İstanbul’da 1 Mayıs' şiiri ilk kez yayınlandı. Banu İşlet, şiiri arşivlerde bularak Latin harflerine çevirdi.
Dünya gazeteleri İspanya İç Savaşı ile çalkalanırken, bizim gazetelerin ve onların başmuharrirlerinin gündemi iç siyasete yönelik olmuştur.
Muzaffer’i üretken kıldı bu yeni kıta. Yazdı ve resmetti ha bre. Ne güzel oldu 2015 yılında onunla yeni kıtada buluşmak.
Zaten Sebüktay Kaan Orhan Veli, Nazım Hikmet damarından giden bir şair. Şimdi de Nazım’dan yaptığı yeni tercümeleri yayımladı ve harika bir iş yaptı.
Hukuk’ta okurlarken, dersi asıp Bursa’ya gider Halit ve Şekibe, Nazım’ı ziyaret için. Nazım da aynı öğüdü verir. “Aman ha, takip altına alınırsınız!”
Oyuncu ve yönetmen Mehmet Ali Alabora, Nazım Hikmet'in 'Memleketimden İnsan Manzaraları' ile altı yıl sonra ilk kez Hamburg'da sahne aldı.
'Sesimizi duyurmak ve kendimizi ifade etmek için ortaya çıktık.'
Benim için en ilginç olan bölümlerden birinin başlığı ise “Attila İlhan’ın kışkırtması ile genç edebiyatçıların yaşlıları yuhalaması” ve bunun Sansaryan Han’da 1. Şubede bitmesi.
Memleketinden uzakta Galler’de üretime devam eden ve Nazım Hikmet’in ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ eserini sahneye taşımaya hazırlanan Mehmet Ali Alabora Artı Gerçek’e konuştu.
Sovyet yardımını sağlama almak için alelacele sahte komünist fırkası kurup TKP liderlerinin katlinden hızla anti-komünistliğe geçişin ibretlik öyküsü...
Bu dizide üç tür suikast var. Kendisine yapılan, kendi kendine yaptıkları, bir de doğal olarak meydana gelenler… Bazıları da var ki ciddiye bile almıyor. Evin kurşunlanması gibi…
Oyun, Türkiye’nin dört bir yanından Avrupa ve dünyaya siyasi ve ekonomik nedenlerle göç etmiş insanları ‘sürgün’de bir araya getiriyor.
Dönemin ruhu vardır mektuplarda. Sürgün, yetimlik, korku ve daha neler neler…
Avrupa Sürgünler Meclisi’nin 13 Aralık 2019’da Nürnberg’te düzenlediği Sürgünler Sempozyumu’nda 'Avrupa’da sürgünlük tarihi' üzerine konuşma.
Ödülünü alan Kaftancıoğlu şunları söyledi: Kadın bugün ülkemizin üzerine çökmüş olan karanlığa karşı korkmuyor, baş eğmiyor, meydanlarda ve sokaklarda 'ben buradayım’ diyor.
O zaman her parçanın çocukları niye buluşup kucaklaşmaz? İşte Stockholm alanları ve sokaklarında şimdi bu kucaklaşmaya tanık olmaktayız. O zaman umut var demektir.
Şarkıcı Kıraç, yeni albümüyle birlikte yine müzik dışındaki açıklamalarıyla gündeme geldi.
Nâzım, içeride 12 yılını geride bırakmıştı. Yurt dışında onun için mücadele edenler vardı. Orhan Veli bu duruma içerliyordu. Dışarıda kampanya yapılıyor, Türkiye’de ise yaprak kımıldamıyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.