Kenan Evren'e suikast düzenlendi mi?

Kenan Evren korumalığını yapan eski bir emniyet müdürüyle aynı masaya oturduk. 'Hiç suikast girişimi oldu mu?' diye sordum, 'Yok' dedi. Bir kurmaca romanda yaratılmış, yasal kekleriyle yaklaşan yaşlı bir teyze dışında, hiç kimse yok muydu?

Geçen hafta, “Suikastlar dünyayı değiştirir mi?” yazısının devamı bu. Trump suikastının aklımıza düşürmesiyle, Şili’de Pinochet’e düzenlenen suikast girişimi ile, İspanya’da Franco rejiminin varisi Luis Carrero Blanco’nun ETA tarafından öldürülmesi eyleminden söz etmiştik. O zaman insanın aklına bu topraklar geliyor. “Kenan Evren’e suikast düzenlendi mi?”

Herhalde 15-20 yıl kadar önceydi, Can Kozanoğlu’nun bir romanını okuyordum. Gerçekle kurmacanın iç içe girdiği bir kitaptı ve Kenan Evren, Cağaloğlu’ndaki Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret ederken, bir yaşlı teyze “Paşama kendi ellerimle kek yaptım. Vatanı kurtardı” filan diye ikram etmek istiyordu romanda. Son anda emniyet müdürü müdahale edip, kekleri yaşlı teyzenin yemesi için ısrar ediyordu ve teyze zehirleniyordu.

Bunu okuyunca nasıl bunu duymamışım diye Can Kozanoğlu’nu aradım. ‘Yok ki böyle bir şey, ben uydurdum’ dedi. -Boris Vian, ‘anlattıklarımın hepsi gerçek, ben uydurdum.’ diyordu- En azından böyle bir şey uydurduğu için teşekkür etmem gerekiyordu Can Kozanoğlu’na. Çünkü bildiğim kadarıyla böyle bir girişim hiç olmamıştı.

Geçenlerde, çok tesadüf olarak, Kenan Evren devlet başkanı iken Koruma Müdürlüğü yapan eski bir emniyet müdürüyle aynı masaya oturduk. Beni tanımıyordu, ikimizin ve masadakilerin hepsinin üstünde kısa şortları, mayoları filan vardı. Bir-iki bira, iki çay bardağı, bir deniz gözlüğü, ıslak ve denize 3 metre mesafe vardı.

Trump suikastı da gündem olduğundan sorularım hiç garip kaçmadı. “Kaç kişi ile koruyordunuz” diye sordum. “Dışarı çıktığında beş kişiden fazla kimseyi yanında istemezdi” dedi müdür. “Hiç suikast girişimi oldu mu?” diye sordum, “buna kalkışan filan olmadı mı?” “Yok” dedi. “Bir kere Yozgat’ta mıydı bir yerde, karşımıza elinde kanlı bir bıçakla bir adam, iki metre kadar yaklaştı. Polisler müdahale ettiler. Sonra ortaya çıktı. Adam kurban kesiyormuş, paşayı görünce sarılmak istemiş. Bir benzeri de Pakistan’da olmuştu. Yine adam kurban kesiyormuş…”

Klasik bir polisiye okuru, hemen bundan, demek ki yaklaşılabiliyormuş sonucunu çıkarır. Bir keskin bıçak, hatta bir koyunla birlikte, iki-üç metre kadar yakınına…

Bir kurmaca romanda yaratılmış, yasal kekleriyle yaklaşan yaşlı bir teyze dışında, hiç kimse yok muydu?


Metin Yeğin kimdir?

Yazar, belgeselci, sinemacı, gazeteci, avukat, seyyah... CNN-Türk, NTV, Kanal Türk, Al Jazeera, Telesur televizyonlarına 200'e yakın belgesel ve kurmaca filmler yaptı. Türkiye'de Cumhuriyet, Radikal, Birgün, Gündem; Gazeteduvar, dünyada, Il manifesto, Rebellion gazetelerine köşe yazıları yazdı. Dünyanın sokaklarını anlattığı 10'dan fazla kitaba sahip. Dünyanın farklı yerlerinde yoksullarla birlikte evler inşa etti, bir sürü farklı işte çalışarak yazılar yazdı, filmler çekti. Birçok ülkede kolektif çalışmalara katıldı, kooperatif örgütlenmelerine öncü oldu. Ekolojik direnişlere katıldı, isyanlara tanıklık etti. Türkiye ve birçok ülkede öğretim üyeliği yaptı... Ve dünyayı değiştirmeye çalışmaya devam ediyor hâlâ...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Metin Yeğin Arşivi