yılbaşı tokadı

müslümanlar yılbaşı kutluyor sevgili okurlar, niye kutlamasın, komşusunun noel’ini de kutlar, isterse ayinine de gider. müslüman yılbaşı kutlar, yeter ki kutlayacak hal bıraksınlar...

donald trump’ın kudüs’ü israil’in başkenti olarak göreceğini açıklamasının ardından ilk tepkilerden biri beytüllahim’den geldi; hemen o akşam kalabalık bir grup abd başkanının resminin bulunduğu afişleri yaktı. protestoyu gösteren fotoğrafların arka planında, dev boyutlardaki, ışıl ışıl yılbaşı ağacı görünüyordu.

hazreti isa’nın dünyaya geldiği beytüllahim’deki yılbaşı ağacı her sene süsleniyor. sadece bin kadar hristiyanın yaşadığı gazze’deyse, müslümanlar arasında da noel kutlamalarına katılanlar, çam süsleyenler, çocuklarına hediyeler alanlar olduğunu okuyoruz. ancak filistinli hristiyanlar, trump’ın kararının ardından bu yılki noel kutlamalarını iptal etti.

filistinli bir arkadaşım, bundan üç-dört yıl önce islami cihad örgütü’nün hristiyanlara noel’de hediye dağıttığını anlatmıştı. israil, 2001 yılında yaser arafat’ın beytüllahim’deki noel törenine katılmasına izin vermediğinde büyük tepki almıştı.  geçen yıl mahmud abbas törene katıldı.

ve her yıl aralık ayı boyunca, filistinlilerin barikatlarında noel babalar israil işgal ordusuna taş atar. hatta geçen hafta barikatlardaki noel babalardan biri vuruldu.  

her yıl  istanbul sokaklarında karşımıza çıkan, noel baba’yı tokatlayan fesli bıçkının bulunduğu afişlere bu yıl rastlamadım. hatırlayanlar olacaktır, bu afiş serisinin ilki bosna savaşı sırasında görülmüştü ve üzerinde, "noel baba bosnalı çocuklara ölüm götürüyor" cümlesi vardı. sonraki yıllarda böyle bir dolayıma da gerek duyulmadı.  hristiyan düşmanlığı noel ve yılbaşı düşmanlığı olarak  zuhur eder oldu. "kuruyemiş’te yeme, uyu"  önerisinin bulunduğu el ilanıysa geçen yıl dağıtıldı sanırım.

yılbaşı kutlamanın adeta bile bile günaha girmek olarak tanımlandığı bir ortam oluştu, yılbaşı kutlamalarına resmi yasaklar getirildi, hatta yılbaşı süsleri söküldü. öyleyse böyle afişlere pek gerek de kalmamış olabilir. (yılbaşı süsleri ilk kez sökülmüyor, geçen yıl da kırklareli belediyesi böyle bir karar almıştı)

bu tür bir yasağın nasıl denetlenebileceğini ise pazar gecesi göreceğiz. mesela başlarında, parlak renkli kartondan şapkalar ya da noel baba kukuletalarıyla dolaşan grupların yasağı çiğnediği varsayılacak mı? hem sonra ne kadar eğlenmek yılbaşı eğlencesi sayılır?

geçen yılki reina saldırısının güvenlik endişesi yaratması gayet doğal, ben de çoğumuz gibi benzer endişeler taşıyorum. üstüne üstlük  bu yöndeki endişeleri güçlendiren alametler mevcut. son zamanlarda otobüsle şehirlerarası yolculuğa çıkanlar, ne kadar sık kimlik kontrolü ve arama yapıldığına şahit olmuştur. örneğin adana-muğla arası 1990’larda diyarbakır batman arasında yolculuk yaptığı hissini uyandırabiliyor insanda. ve güvenlik görevlileri, aramaların türkiye’de gezinen ışid’lileri bulmak amacıyla yapıldığını söylüyor! ama ışid davalarında mahkemelerin aldığı serbest bırakılma kararlarına bakınca insan ister istemez bu endişenin daha ziyade biz vatandaşlara mahsus olduğunu düşünüyor. nitekim, reina davasında tutuklu bulunanlardan yedisi iki hafta önce serbest bırakıldı.

ama işte şu soruların cevapları da ortada bence, ışid ve benzeri örgütlerin ideolojik zemini, kendi inandığı gibi inanmayanları kafir olarak gören tekfircilik değil mi? herkesin nasıl yaşaması, neye inanması ve nasıl ibadet etmesi gerektiğine karar verme hak ve yetkisini kendisinde gören zihniyet değil mi?  o afişte noel baba’ya tokat attıran kafa ışid’in ta kendisi değil mi?

geçen yılbaşı hayatını kaybedenlerin, yaralananların yakınları sanmam ki bir daha yılbaşı kutlayabilsin. nitekim, geçen yıl da erbil’de, ışid saldırıları ve kayıplar sebebiyle yılbaşı kutlaması yapılmamıştı.

suriye’deyse, yıllardır savaş sebebiyle yapılamayan yılbaşı kutlamalarının bu yıl gerçekleşeceği bildirildi.

lübnan’da yılbaşı kutlanıyor. malezya’da yılbaşı kutlanıyor. bu yıl ne yaparlar bilinmez ama iran’da da yılbaşı kutlanıyor.

yani müslümanlar yılbaşı kutluyor sevgili okurlar, niye kutlamasın, komşusunun noel’ini de kutlar, isterse ayinine de gider. müslüman yılbaşı kutlar, yeter ki kutlayacak hal bıraksınlar. bugüne kadar kutlamıştır ve kutlamaya devam edecek.

halimiz olduğu kadar, halimiz kaldığı kadar yeni yılımız kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi