AP Türkiye Raportörü Amor'dan Yargıtay'ın Can Atalay kararına tepki: Gerçeküstü
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Amor, Yargıtay'ın Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesini talep edip AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını 'gerçeküstü' diye niteledi. Amor, "Bu durum benzeri görülmemiş bir kurumsal krizi başlattı" dedi.
Artı Gerçek - Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, hem Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Hatay milletvekili Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararına uymayı reddetmesi, hem de Atalay’ın başvurusunu haklı bulan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor'dan da tepki geldi.
Amor, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye'de yaşanan yargı krizini "gerçeküstü" diye niteleyip Ankara'ya yargı bağımsızlığı uyarısında bulundu. AP Türkiye Raportörü şu ifadeleri kullandı:
"Yargıtay'ın milletvekili Can Atalay hakkındaki AYM hükmüne uymayı reddetmesi ve AYM üyelerine karşı suç duyurusunda bulunması gerçeküstü. Bu durum benzeri görülmemiş bir kurumsal krizi başlattı ve Avrupa Konseyi ile Avrupa Birliği tarafından Türkiye'nin yargısına ilişkin yıllardır dile getirilen tüm endişeleri teyit etti."
The @TCYargitay's decision not to abide by the @AYMBASKANLIGI ruling on MP @CanAtalay1 & to file complaints against its members is just surreal! It opens an unprecedented institutional crisis & confirms all concerns about #Türkiye's judiciary expressed for years by @coe & #EU
— Nacho Sánchez Amor (@NachoSAmor) November 9, 2023
NE OLMUŞTU?
Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.
Gezi davasından mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi'nin hakkında ihlal kararı verdiği Avukat Can Atalay'ın dosyası Anayasa Mahkemesi tarafından yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde olduğunu belirterek dosyayı bu daireye göndermişti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise kararı tanımamış, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını öne sürerek Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)
Sırrı Süreyya Önder'den 'Can Atalay' çıkışı: Yargıtay'ın hükmünü kendi nöbetimde okutmayacağım
Yargıtay'a tepki: CHP TBMM Genel Kurulu'nu boşaltmama eylemi başlatıyor
Barolardan Yargıtay'a tepki: 'Hukuk tarihinde görülmemiş bir skandal'
Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün: Anayasa Mahkemesi kararı tartışmasız uygulanmalı
TBMM Danışma Kurulu Yargıtay’ın AYM kararını görüşmek için toplanacak
Yargıtay krizinde çatlak: AKP'liler Yargıtay'ın AYM hakkındaki suç duyurusuna ne diyor?
İktidar içindeki isim: 'Yargıtay kararı, Erdoğan'ın danışmanının ağzından çıkmış gibi'
HEDEP'ten Özgür Özel'in 'sokak' çağrısına yanıt: Dayanışma içinde olacağız
Yaman Akdeniz örneklerle anlattı: AYM bile kendi kararlarını uygulamadı
Adalet Bakanı Tunç'tan Yargıtay eleştirilerine yanıt: 'Meclis'e darbe yapıldı' demek sorumsuzluktur
Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz: Yargıtay temyiz mahkemesidir, AYM’nin üstünde yer almaz
Yargıtay hukuk tehlikesini savuşturdu, şükür!
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı'ndan Yargıtay'a destek: Kim 'milli yargı'dan yana belli olur
HEDEP'ten Yargıtay kararı nedeniyle olağanüstü toplantı kararı