Altıparmak: 'Anayasa'nın 14. maddesi kapsamındaki suçlar' diye bir kategori yok

Altıparmak: 'Anayasa'nın 14. maddesi kapsamındaki suçlar' diye bir kategori yok
Bakan Tunç, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Atalay’ın tutukluluk durumu ile ilgili soru üzerine Anayasa'nın 14. maddesini işaret etmesine Altıparmak cevap verdi. Altıparmak, "'Anayasa'nın 14. maddesi kapsamındaki suçlar' diye bir kategori yok" dedi.

Artı Gerçek - Hukukçu Kerem Altıparmak, Gezi Davası’ndan tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tahliyesine ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “Gezi davası anayasal düzenle alakalı bir konu. Anayasanın 14. maddesindeki dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan” şeklindeki sözlerine yanıt verdi. Altıparmak, "Bakan Yılmaz Tunç konuyu ne yazık ki eksik biliyor. Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu kararından sonra Anayasa'nın 14. maddesi kapsamındaki suçlar diye bir kategori yok" ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin açıklama yapan Altıparmak, Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven davalarında verilen karar içtihadından "Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar" ibaresinin kapsamına hangi suçların girdiği konusunda kanun koyucunun düzenlemesi dışında yargı organlarınca yapılan yorumlarla belirlilik ve öngörülebilirliği sağlamanın mümkün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır" ifadelerine yer verdi.

Altıparmak, "O tarihten beri Meclis hangi suçların 14. madde kapsamında bulunduğuna dair bir kanun çıkarmış değil. Bu koşullar altında Gezi 14. madde kapsamında, o nedenle tahliye yok şeklinde bir açıklama yapılamaz" dedi.

"Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar, buna Yargıtay da Adalet Bakanı da dahildir" ifadelerini kullanan Altıparmak, "Yargıtay ben AYM'yi tanımam yasa yoksa da Can Atalay'ı tahliye etmem diyorsa hukuku katlediyor demektir" dedi.

Altıparmak'ın paylaşımları şöyle:

"Bakan Yılmaz Tunç konuyu ne yazık ki eksik biliyor. Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu kararından sonra Anayasa'nın 14. maddesi kapsamındaki suçlar diye bir kategori yok. AYM Gergerlioğlu'nda hangi suçların bu kategoriye girdiğinin yasayla belirlenmesi gerektiğini saptadı.

"Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar" ibaresinin kapsamına hangi suçların girdiği konusunda kanun koyucunun düzenlemesi dışında yargı organlarınca yapılan yorumlarla belirlilik ve öngörülebilirliği sağlamanın mümkün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. (Gergerlioğlu, para. 103)

Bu içtihat Leyla Güven kararında da tekrar edilmiştir (Güven, para. 109) O tarihten beri Meclis hangi suçların 14. madde kapsamında bulunduğuna dair bir kanun çıkarmış değil. Bu koşullar altında Gezi 14. madde kapsamında, o nedenle tahliye yok şeklinde bir açıklama yapılamaz.

Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar, buna Yargıtay da Adalet Bakanı da dahildir. Yargıtay ben AYM'yi tanımam yasa yoksa da Can Atalay'ı tahliye etmem diyorsa hukuku katlediyor demektir."

NE OLMUŞTU?

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili seçilerek Meclis'e girmeye hak kazanan Gezi davası tutuklusu Avukat Can Atalay hâlâ tahliye edilmedi. Atalay’ın avukatlarından Deniz Özen, tutukluluk halinin devamını Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nin daha önce vermiş olduğu, Enis Berberoğlu, Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel, Leyla Güven ve yakın dönemde Ahmet Şık kararlarına atıfta bulunarak Anayasanın 83’üncü Maddesi’nin ihlali olarak değerlendirmişti.

ANAYASANIN 83’ÜNCÜ MADDESİ VE TARTIŞMALARA KONU OLAN 14’ÜNCÜ MADDE

Anayasanın 83’üncü Maddesi Milletvekilli yasama dokunulmazlığına dair hükümleri içeriyor. 83’üncü maddeye göre; “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Meclis kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”

Ancak 14’üncü maddede ise seçilmiş olan vekilin soruşturmasına seçimden önce başlanılmış olma şartıyla "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz" ifadeleri yer alıyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM’deki yemin töreninin ardından Atalay’ın tutukluluk durumu ile ilgili soru üzerine anayasanın 14. maddesini işaret ederek şöyle konuştu:

“Yargı süreci devam ediyor. TBMM Başkanlığı’na başvurular var. Bu başvurular neticesinde elbette ki o yargı süreciyle ilgili Meclis Başkanlığı gelen cevaplara göre hareket edecektir. Yargıtay’da şu anda hükümlü olarak dosyası devam ediyor ve hüküm verilmiş. Yargıtay’dan gelecek cevaba göre Meclis Başkanlığı hareket edecektir. Biliyorsunuz Gezi davası anayasal düzenle alakalı bir konu anayasanın 14. maddesindeki dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan. Tabii ki bunun takdiri Meclis Başkanlığımız ile Yargıtay arasındaki yazışma sonrasında ortaya çıkacak hususlar.”

14. madde, yasama dokunulmazlığına hiçbir şekilde müdahale edilemeyeceği yönündeki Anayasa’nın 83’üncü maddesiyle çelişiyor. Milletvekillerinin tutuklanmasına dayanak gösterilen Anayasa’nın 14’üncü maddesindesine dair de avukat Özen “14’üncü maddede belirtilen istisnanın kanuni bir suç tanımı yok” değerlendirmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar