Rusya’nın yeni devlet başkanına ihtiyacı var. Halk bunun kim olabileceğini merak ediyor. Hangi adaylar var?
Türkiye’nin ana amacı Rusya güçlerini etkisiz kılmak olacak bunu da Rusya güçlerinin etrafında zor koşular oluşturarak burayı terk etmek mecburiyetinde bırakarak yapacak.
Ermenistan ve Azerbaycan’ın bu gerginliği, çatışmayı deşarj olmak için, özelikle de Covid-19 salgınının getirdiği sıkıntıları bertaraf etmek için kullandığını düşünüyorum.
Bu haritanın bazı sınırları soğuk savaş döneminde Anglosaksonlar tarafından oluşturuldu ve amacı Türkiye’yi SSCB’ye karşı kullanmak için İslam aleminin lideri yapmaktı.
Minsk ve Moskova arasındaki gaz tartışmaları üçüncü bir boyut kazandı.
En büyük hata Kremlin’in uluslararası ilişkiler ve ekonomik çıkarlar çerçevesinde gelişen işbirliğini 'dostane' diye adlandırmasıdır. İki rakip güç arasında dostane ilişki mümkün değildir.
Hiç kimse Erdoğan’dan niye sekiz yıldır IŞİD terörüne karşı savaşan ve bir kere bile Türkiye sınırlarını ihlal etmeyen PYD'ye karşı savaş açtığını sormadı.
İslam’ın şu anda bile Rusya’nın politik yapılanmasında ve toplumsal hayatında çok önemli rol oynadığı bilinen bir şeydir ve durumun nasıl gelişeceğini ancak zaman gösterir.
Rusya’da etnokriminal topluluklar için çok elverişli bir zemin var. Bazı insanlar kolluk kuvvetlerine başvurma cesaretini bile bulamıyor. Göçmen sorunu Avrupa’dakinden çok daha kötü.
Terörün son merkezi ortadan kaldırılmadan anayasa komitesi ve Suriye devletinin gelecek yapılanmasından söz etmek anlamsız olacak.
Rusya yol ayrımındadır yine, eğer ciddi değişiklikler başlamazsa o zaman halk ayağa kalkar.
Bugünkü Türkiye Rusya yakınlaşması gerçekten de Rusya’ya karşı dostluk beslendiği için değil zorunlu olduğu içindir.
Ankara bu çeteleri silahlandırmakla kendisi için de tehdit yarattığını biliyor. Ama net olan bir şey var o da er veya geç Rusya ve Türkiye arasında ciddi sorunların çıkacağıdır.
ABD, Türkiye'ye karşı yaptırım ha uygulayacak ha uygulayacak, Türk lirası da düşüşe geçiyor ve herkes Erdoğan ve Putin’in ABD’ye karşı omuz omuza bir olmasını beklerken yine olmuyor.
Türkiye koalisyonla anlaşıp Kürt güçlerinin o bölgeden çıkarılmasını garantiye almak istedi. Operasyon hazırlıklarına yoğunlaşarak devam edilmesi bazı anlaşmalara varıldığını gösteriyor.
Türkiye’nin ne ABD uçaklarına ne de Rusya’nın hava savunma sistemlerine ihtiyacı var. Erdoğan’ın tek amacı ikili oynamak. Bu oyundaki piyonlar ise ABD F-35'leri ve Rusya S-400'leridir.
Moskova ve Ankara İdlib bölgesinin statüsü ve birçok farklı konularda anlaşmaya çalışıyorlarsa da şimdiye kadar herhangi bir sonuç alınmamış.
İkilinin arasında geçen tartışma konularından en önemlisinin ABD’nin İran'a karşı başlatmak istediği siber savaş konusu olduğu belli oldu.
Rusya karşıtlığını çok dikkatli bir şekilde yatıştırmak lazım. Tabii ki Gürcistan iktidarına güvenilmez, ne kadar Amerikancı oldukları konusunda Mihail Saakaşvili'yle yarışmaktalar.
Rusya, Kürtlerle ve onların liderleriyle olan ilişkilerini daha da aktifleştirip, onlarla birlikte Ortadoğu’daki tehlikelere karşı mücadele etmeli.
Çin ve Avrupa’ya kıyasla Rusya için bu bölgenin kontrolü daha çok önemli, bu bölgenin denetimini kaybetmek Rusya için sadece ekonomik kayıplarla sınırlı kalmaz.
Bu algının ortaya çıkmasının en büyük nedeninin de emeklilik yaşının büyütülmesi olduğu söyleniyor. Bu yasa çıkarıldıktan sonra devlet başkanı reytingi düşüşte.
Rusya’nın Ortadoğu politikasının başarılı olduğunun diğer bir ispatı ise hiçbir bölge ülkesinin ABD’nin Rusya’ya karşı yaptığı yaptırımları uygulamamasıdır.
Rus askerlerinin burada elde ettiği sonuçlar Rusya Federasyonu’nun askerî sanatının yeniden canlandığının göstergesidir.
Rusya ekonomik sıkıntılarından dolayı Suriye’de büyük bir orduyu tutma ve rejimi finansa etme gücüne sahip değil. Politik çözüm bulma girişimi başarısız kaldı çünkü yanlış güçlerle ilişkide.
Neden Brejnev döneminde bile olmayan olumlu yaklaşım var Stalin’e şu anda? 25 yıldır ülkeyi talan eden oligarşi, nefret ve kin uyandırmış halkta.
Rusya’ya karşı olacak savaşın amacı stratejik nükleer silahı kullanmadan yüksek isabetli ve 'az tesirli' taktik nükleer silahını kullanarak bu ülkeye darbe vurmak ve parçalamaktır.
Batı bu ülkelerle birlikte Rusya karşıtı askerî-politik bir cephe kurmaya çalışırsa o zaman Moskova da kendi ulusal çıkarları çerçevesinde pratik olarak cevap vermek mecburiyetinde kalacak.
Önde oturan Suriyeli subay ve çevirmenin hemen oracıkta öldüğü anlaşılıyor. Kaynaklar arkada oturan iki Rus subayının ise birkaç saat sonra öldüğünü söylüyorlar.
Rusya devlet başkanı komşu ülkelerden Rusya vatandaşlığına geçişin kolaylaşması için yeni yasalar hazırlamakta. Bu yolla nüfusun 10 milyon artırılması beklenmekte.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.