Hollywood grevi bitiyor: Senaristlerin ardından oyuncular da anlaşma sağladı

Hollywood grevi bitiyor: Senaristlerin ardından oyuncular da anlaşma sağladı
Oyuncular sendikası SAG-AFTRA, 118 günün sonunda stüdyolarla geçici anlaşmaya vardıklarını açıklayarak grevi sonlandırdıklarını duyurdu. Anlaşmanın son 40 yılın en büyük asgari ücret artışını ve yapay zekaya dair güvenceyi kapsadığı belirtiliyor.

Artı Gerçek - ABD'de Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ile Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları Birliği'nin (AFTRA) maaş ve yapay zekaya karşı iş güvencesi talebiyle yaptıkları, 118 gün süren grev, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile yapılan geçici anlaşmayla sona erdi.

'SON 40 YILIN EN BÜYÜK ÜCRET ARTIŞI YAPILACAK'

AMPTP'den yapılan yazılı açıklamada, SAG-AFTRA'ya, "asgari ücretlerde son 40 yılın en büyük artışının" yapılacağı ifade edildi. Açıklamada, geçici anlaşmaya varılmasından memnuniyet duyulduğu ve anlaşma kapsamında oyunculara, yapay zeka kullanımı konusunda da güvence verileceği bildirildi.

SAG-AFTRA'dan yapılan açıklamada da AMPTP ile varılan geçici anlaşmanın oybirliğiyle onaylandığı, bugün itibarıyla grevin 118 günün sonunda resmi olarak durdurulduğu belirtildi.

'YAPAY ZEKA KONUSUNDA GÜVENCE VERİLDİ'

Değeri 1 milyar doları aşan sözleşmeyle asgari ücretlerin "standartların üzerinde" artacağı, yapay zeka konusunda da ilk kez çok kapsamlı bir anlaşmaya imza atıldığı kaydedilen açıklamada, emeklilik hakları ve sağlık sigortalarının kapsamının da genişletildiği aktarıldı.

'SENDİKA BİRKAÇ GÜN ÖNCE ANLAŞMAYA VARAMADIKLARINI AÇIKLAMIŞTI'

Hollywood grevinde 5 ay geride kalırken ABD'nin en büyük oyuncu sendikası olan SAG-AFTRA, 6 Kasım'da stüdyoların "son" teklifini değerlendirmiş ve "Yapay zeka dahil , hâlâ anlaşamadığımız birkaç önemli konu var" demişti.

Grevin 116'ncı gününde açıklama yapan sendika, tarafların birbirlerinin teklifini kabul etmediği; 5 gün süren görüşmelerin, "verimli yönde ilerlemediği ve iki taraf arasındaki boşluğun çok büyük olduğu" gerekçesiyle askıya alındığını açıklamıştı.

Ancak, stüdyolar adında müzakereleri yürüten Amerikan Televizyon Yapımcıları Birliği'nin (AMPTP) stüdyoların sunduğu, "en iyi ve son teklif" olarak nitelendirilen teklifi sendika içinde tekrar değerlendiren SAG-AFTRA bugün, anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Açıklamada, SAG-AFTRA üyeleri senarist ve oyunculara, grev süresince gösterdikleri özveri ve dayanışma için teşekkür edildi.

SENARİSTLER 24 EYLÜL'DE GREVİ BİTİRMİŞTİ

İlk olarak 2 Mayıs'ta Hollywood'daki senaristler adına Amerikan Yazarlar Birliği'nin (WGA) başlattığı grev, haftalar sonra oyuncular sendikası SAG-AFTRA ile birleşmiş, hem oyuncuları hem de sektörün diğer bileşenlerini kapsayacak şekilde genişlemişti. Amerikan Yazarlar Birliği (WGA) yazarlar adına stüdyolarla yürüttükleri müzakerelerde ön anlaşmaya vardıklarını açıklayarak, 24 Eylül'de oy birliği ile grevi sonlandırdıklarını duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

Amerikan Senaristler Birliği 2 Mayıs'ta ücret artışı, sektörde yapay zeka kullanımın kısıtlanması, çalışma koşullarında iyileştirilme yapılması gibi taleplerle grev kararı almıştı, 11 bin üyesi bulunan birliğe; aynı taleplerle 15 Temmuz'da 160 bin üyesi bulunan ve dizi/film sektörünün en büyük sendikası olan SAG-AFTRA'nın (Beyaz Perde Aktörleri Derneği ile Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları) da katılmasıyla grevde tarihi bir aşamaya gelinmişti.

Stüdyoları temsilen müzakereleri yürüten Amerikan Yapımcılar Birliği (AMPTP) ile sendikalar arsında süren pazarlıklarda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle grev aylarca sürmüştü.

Los Angeles şehrinde Paramount, Netflix, Disney gibi büyük şirketlerin önünde başlayan greve, aralarında Seann Penn, Christopher Nolan, Will Smith, Mark Ruffalo ve Brad Pitt gibi yıldızların bulunduğu çok sayıda isim destek olmuştu.

Grevden, son yılların en çok izlenen dizilerinden; Stranger Things, Handmaid's Tale, The Last Of Us gibi yapımlar da etkilenmiş, birçok dizi ve filmin çıkış tarihi ertelenmiş ve bazıları da durma noktasına gelmişti.

Senaristler, en son 2007'de greve gitmiş ve çalışanların 100 günlük iş bırakmaları yaklaşık 2 milyar dolar zarara yol açmıştı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar