‘Deadpool & Wolverine’: Marvel'ın yeni memurları

‘Deadpool & Wolverine’ ne tam ‘Deadpool’ kadar ‘umursamaz’ olabiliyor ne de ‘X-Men’ gibi çok boyutlu. Bu iki karakteri tornanın içine sokup Avengers ofisinde çalışan birer Marvel memuruna döndürecek sürecin ilk halkası daha çok.

Hollywood ekonomisinin son on beş yılına damga vuran Marvel sinematik evreni, tek boyutlu bir sinema dünyası ve seyirciyi yarattığı için eleştiriliyordu. Martin Scorsese, Bernardo Bertolucci ve Ken Loach gibi büyük yönetmenlerin Marvel filmlerinin sinemaya verdiği ‘zararlar’ üzerine söylenmelerinin son sözü piyasanın söylediği bir evrende hiçbir karşılığı da olmadı tabii ki.

Önce tek tek kahramanların hikayeleriyle giriş yapan Marvel Stüdyoları, (2009’da Disney tarafından satın alındı) kapitalist ekonominin işleyiş yasaları gereği karını daha da artırmak için bu ürünleri bir araya getirerek işbirliklerine gitti. Nasıl ki, şirketler pazardan daha fazla pay almak ve rakiplerini zor durumda bırakmak için satın almalar ve birleşmeler gerçekleştiriyorsa, Marvel kahramanlarının birbirlerinin dünyasına girip çıktığı yapımlar boy gösterdi. Bu süreç “The Avengers” (Yenilmezler) filmleriyle hepsini bir araya toplayarak taçlandırıldı ve final yaptı.

73285440007-tdw-11656-r.webp

Tıpkı Marvel filmlerinin evreninde olduğu gibi gerçek dünyada da pazar payı kavgası sert ve çetin geçiyordu. Marvel’i satın alan Disney, 2017 yılının son günlerinde 21st Century Fox'u da satın alarak pazardaki payını büyüttü. Bu Marvel dünyasına ait olmalarına rağmen hakları Fox’ta olduğu için bu evrene katılamayan X-Men, Fantastic Four ve Deadpool gibi karakterlerin de ‘Yenilmezler’ ekibine dahil olabileceği anlamına geliyordu. Fantastic Four’un daha önceki filmlerinin kötü olduğunu belirtmek gerek. Yeni patron, yeni bir film için kolları sıvadı bile. Ama X-Men ve Deadpool’un süper kahraman filmleri içinde ayrı bir yeri olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. İlki, Marvel’in plastik görselliğinden, tek düze hikayelerinden azade daha derinlikli bir anlatı inşa etmeyi başarmıştı. Özellikle de 2017 tarihli James Mangold imzalı “Logan” birçoklarına göre türün en iyi filmi bile olabilirdi. 2016 ve 2018’de izlediğimiz iki Deadpool filmi de süper kahraman evreninin bir parçası olmayı ısrarla reddeden, onunla kafa bulan bu ‘yapı bozucu’ karakterin tutarlı bir anlatısıydı. Özellikle ilk film büyük övgüler aldı.

deadpool-wolverine-042224-11-768823047c704dc1ab1c552a494bcf21.jpg

Çarşamba günü itibarıyla seyirciyle buluşan “Deadpool & Wolverine” bu iki mirasın üzerinde tepineler yeni bir Marvel sinematik evreninin yoluna malzeme haline getiriyor iki karakteri de. “Deadpool 2”nin finalinde Wade (Deadpool) ve Logan’ın (Wolverine) bir araya geleceğinin işareti verilmişti. Bunun olabilmesi için de Wade geçmişte bazı değişiklikler yapıyordu. Yeni hikayemiz, kahramanımızın Avengers ekibine girme hevesinin kırılmasıyla yaşadığı hayal kırıklığını anlatarak başlıyor. Bir süre ‘kayıp’ hayatı yaşadıktan sonra “Loki” dizisinin evreninden ödünç alınan ‘zaman çizgisi’ ve ‘paralel evrenler arası geçişler’ teması ve tabii ki dünyayı kurtarma misyonuyla sahalara dönüyor. Birçok evren gezip Logan aradıktan sonra en problemli olanlardan birisiyle ‘Hiçlik’ evrenine düşüyor, oradan kaçıp dünyayı da kurtarıyor. Hikaye boyunca bir çok gereksiz karmaşayı, boşlukları ve havada kalan yanları bir yana bıraksak bile, bu iki karaktere ‘dünyayı kurtarma misyonu’ vermek, onlar inansa bile seyirciyi inandırmanın zor olacağı bir risk açıkçası. Zaten öyle de oluyor. İkilinin hem karakter (Deadpool & Wolverine) hem de oyuncu (Ryan Reynolds & Hugh Jackman) olarak uyumları anlatının saçmaladığı, hikaye tutarlılığının dağıldığı yerlerde seyirciyi filmde tutan en büyük etmen açıkçası.

deadpool-wolverine-filmi-ne-zaman-vizyona-17536908-8122-amp.jpg

Öte yandan X Men dünyasının ama özellikle de Logan’ın karanlığının, Wade’in muzipliğinin Marvel standartlarına uymaya zorlandığını hissetmek mümkün. Bunun böyle olmadığını göstermek için bol bol kullanılan küfürlü konuşmalar, cinsel içerikli göndermeler karakterlerin ağzına otursa da hikayenin ‘ahlaki duruşuna’ yakışmadığını anlamak da öyle.

“Deadpool & Wolverine”, bu iki karakteri ıslah etme ve çok daha büyük projelerin ‘asi ama makul’ çocuklarına dönüştürme işlevi görüyor bu haliyle. Ne tam “Deadpool” kadar umursamaz olabiliyor ne de “X-Men” gibi çok boyutlu. Deadpool ve Wolverine’i tornanın içine sokup Avengers ofisinde çalışan birer Marvel memuruna döndürecek sürecin ilk halkası olarak düşünülebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şenay Aydemir Arşivi