Celal Başlangıç
Hiçbir korkuya benzemez ‘kaybetme korkusu’
Psikolojik bir rahatsızlıktır "kaybetme korkusu".
İnsanların sahip olduklarını kaybetmek istemedikleri zamanlarda yaşanan bir duygudur.
"Kaybetme korkusu" sevdikleri kişileri kaybetmekten, sahip olunan konumu kaybetmeye kadar yaşamın geniş bir alanına yayılabilir.
Bu duygunun aşırıya kaçması durumunda insana hayat zindan olur. İleri hallerinde anksiyete bozukluğu kaçınılmaz bir sonuçtur. Hayatın gerçeklerine uygun olmayan, denetlenemeyen bir endişe duygusu bütün yaşamınızı bir mengene gibi kavrayıp sıkar, insanı teslim alır.
En büyük "kaybetme korkusu"nu da diktatörler yaşar. Çünkü bilir kendinden öncekilerin başına ne geldiğini. Bu yüzden korkusunun çarpanı kaçınılmaz son yaklaştıkça büyür de büyür.
Ne güzel anlatmıştır Nazım Hikmet "Taranta-Babu’ya Sekizinci Mektup"ta diktatörlerin bu korkusunu.
"Mussolini çok konuşuyor Taranta-Babu!
Tek başına
yapayalnız
karanlıklara
bırakılmış bir çocuk gibi
bağıra bağıra"
Tesbitini yaptıktan sonra da teşhisini koymuş.
"Mussolini çok konuşuyor Taranta-Babu
çok korktuğu için
çok konuşuyor!."
Tek başına, yapayalnız hissederler kendilerini. Geleceklerini karanlık görürler. Onun için hem çok hem de bağıra bağıra konuşurlar.
Bu yüzden hep kitleler önüne müthiş bir öfkeyle çıkarlar. Her sözcüklerinde bir düşmanlık, bir kin, bir nefret çıkar ağızlarından. Aslında düşmanlıkları, kinleri, nefretleri büyük bir endişeyle yaşadıkları "kaybetme korkusu"na dönüktür.
Diktatörlerin "kaybetme korkusu" arttıkça yalnızlıkları da çoğalır. En yakınındakileri bile kendi iktidarlarına tehdit olarak görüp tasfiye ederler. Sonra da "Bu trenden inen bir daha binemez" söylemleri çoğalır. Halbuki eski yol arkadaşları herhangi bir istasyonda inmemiş, hızla giden bir trenden yaka paça atılmışlardır.
"Kaybetme korkusu"ndan tüm çözümleme ve muhakeme güçlerini yitirirler. Korkudan felç olurlar adeta.
Kendi geleceklerinden korkularını halka "beka sorunu" olarak sunup bunu yutturabileceklerini sanırlar. Halk bunu yemedikçe de kızgınlıkları, çılgınlıkları arttıkça artar.
"Kaybetme korkusu" tüm diktatörlerin baskısının ardındaki itici güçtür. Korktukça daha çok tehdite, baskıya, şantaja yönelirler.
En çok korktukları siyasi rakiplerini cezaevine atarlar. Geri kalanları da sürekli hapse atma, hatta "ipe gönderme" tehdidi altında tutarlar.
"Kaybetme korkusu" yaşayan diktatörler "sevgide ortaklık"tan çok insanları "ortak nefret"te buluşturmanın kolaycılığına kaçarlar. Onun için kendilerinden olmayan herkesi "terörist" ilan ederler. Kendi ülkelerinin içinde insanları "vatan haini", binlerce kilometre uzaklıktakileri de "din düşmanı" ilan edip kendilerine hayali hasımlar yaratırlar.
Diktatörler, herkesin kendilerine biat eden "tek tip" insan olmasını isterler.
"Çok"un farklılığından, renkliliğinden, çeşitliliğinden aşırı derecede ürkerler.
Kendi "tek adam"lıklarını gizlemek için de meydan meydan dolaşarak "tek bayrak, tek vatan, tek millet, tek devlet" diye Rabia çıkartırlar.
"Kaybetme korkusu" yaşayan diktatörler yalan söylerler. Bir gün söylediklerinin ertesi gün tam tersini söyleyebilirler. Hatta aynı konuşmanın başında söylediğinin tam tersini dile getirerek bitirebilirler konuşmalarını.
Bir gün "Ayasofya’nın cami olmasını isteyeceğinize önce yanındaki Sultan Ahmet’i doldurun" diyebilir, ertesi gün "Ayasofya’yı cami yapacağız" diyebilir kaybetme korkusundaki diktatörler.
"Bizim buğday ithal ettiğimiz yalanını söylüyorlar" diye başladığı konuşmasını "Evet, yüklü miktarda buğday ithal ediyoruz" diye bitirebilir.
"Kaybetme korkusu" yaşayan diktatörler asla özür dilemezler. Çünkü her şeyi vatan, millet için yapmışlardır ve asla hiç hataları olmamıştır. En fazlasından mütevazılıklarını "Aldatıldık" diyerek gösterirler ve asla kendilerinden başkasının aldatılmasına izin vermezler ve en ağır biçimde cezalandırırlar.
"Kaybetme korkusu" yaşayan diktatörlerin eleştiriye tahammülsüzlükleri sonları yaklaştıkça tavan yapar. En ufak bir eleştiriyi bile mutlak güçlerine yönelik saldırı olarak görürler. Bu yüzden ele geçirilmedik medya bırakmazlar ki en ufak bir çatlak ses çıkmasın.
Ama yine de ele geçirdikleri medya bile kendisini ziyaret eden rakip partinin belediye başkan adayının haberini verirken "tarifeli uçakla İstanbul’a döndü" diye bir cümle kurarsa kendi uçak saltanatlarından kuşku duyup "Ne demek istiyorsunuz, sayın başkanın özel uçakla gittiğini mi ima etmek istiyorsunuz" diye azarlanırlar. Hatta ortak oldukları bir haber kuruluşu İspanya Kralı’nın yolsuzluk yapan damadıyla ilgili bir haber verince o televizyon kanalının paydaşlığını bırakıp ülkedeki bütün dijital platformlardan attırabilir "kaybetme korkusu" yaşayan diktatörler.
Bunlar hem gülmezler hem de mizaha asla tahammül edemezler. Hatta ülkedeki mizah duygusunu yok ederler. Karikatüristlerin çizgilerinden bile kendi iktidarlarına yönelik bir tehdit çıkartırlar. Ele geçirdikleri yargının yoluyla hapishane hapishane süründürürler mizahçıları.
Gerçeği arayan, soran, sorgulayan, kamu adına iktidarı denetleme görevi üstlenen gazeteciler de, akademisyenler de, doktorlar da, hukukçular da nasibini alır bu diktatörlerin yaşadığı "kaybetme korkusu"ndan.
İktidarının ömrünü uzatmak için ülkenin bütün aydınlarını, mutlak erklerine itiraz eden yurttaşlarını; bütün soran, sorgulayan, eleştiren insanlarını uydurma mahkemelerinde sanık, cezaevinde tutsak yapar "kaybetme korkusu" yaşayan diktatörler.
Haksız da değiller elbette bu "kaybetme korkusu"nu yaşamakta. Çünkü kaybeden diktatörlerin sonunu biliyorlar. Almanya’dan, İtalya’dan, Japonya’dan, Arjantin’den, Şili’den Afrika kıtasındaki bütün ülkelere kadar elbette biliyorlar kaybeden diktatörlerin başlarına gelenleri; kimi intihar etti, kimi linç edildi, kimi bacağından asıldı, kimi cezaevinde, kimi sürgünde öldü.
En doğrusunu Küba devriminin önderleri söylemiş:
"Biz kaybedersek kalkar yeniden başlarız. Fakat diktatör kaybederse bu onun sonu olur!"