Tüm bayramlar tüm çocukların

Kurtuluş'ta büyüdüm ben. Tüm milletlerin, tüm mezheplerin bayramlarıyla büyüdüm yani. Ne yalan söyleyeyim hepsini sevdim, hepsinden bir parça koydum heybeme. Tüm bayramlar tüm çocuklarındı Kurtuluş sokaklarında.

Bayram günleri siyaset yazmak hep kötü gelir bana, Siyaset çirkindir, ayırır, böler, düşman eder birbirine insanları. Oysa bayramlar savaşları durdurur, bir şans verir, yavaşlatır zamanı. Kurtuluş’ta büyüdüm ben. Tüm milletlerin, tüm mezheplerin bayramlarıyla büyüdüm yani. Ne yalan söyleyeyim hepsini sevdim, hepsinden bir parça koydum heybeme.

Tüm bayramlar tüm çocuklarındı Kurtuluş sokaklarında.

Bir Barış Pirhasan şiiri ile kutlamak istiyorum bu bayramı. Yakında çıkacak olan “Canbaz Duası” adlı kitabından Artı Gerçek okuyucuları için önceden okuma fırsatı verdi bizlere. Çocuklarımıza, çocukluğumuza armağan olsun.

******

ACIKMIŞ ÇOCUK

Teo’yla Aras’a...

Neyle uğraşıyorsan uğraş, ister namaza durmuş ol

İster kahvehanede kumara

De ki sevişiyorsun,

Yıllarca peşinden koştuğun Leyla’ya kavuşmuşsun

Nihayet vuslat efsununa ram etmiş

Şiir yazıyorsun

Rüzgarla darmadağın ruhun

Bozguna uğramış kentini saran kötülük

Savaştan çıkmış, yorgunsun

İlk kez deliksiz bir uyku nasip olmuş sana

Uyan!

“Ne var çocuğum?”

“Acıktım!”

Her ne yapıyorsan, ama sevap ama günah

İster gece ister sabah

Bırak bir yana

Süt ve bal

Sıcak bir somun

İblis’le Cibril bekleyedursun...


Hayko Bağdat kimdir?

1976 yılında Rum bir anne ve Ermeni bir babanın dördüncü çocuğu olarak İstanbul’da doğdu. Esayan ve Mkhitaryan Ermeni okullarında eğitim aldıktan sonra, 1994’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü‘ne başladı. Babasının beklenmedik vefatı sebebiyle eğitimini tamamlayamadı. 2002 yılında Yaşam Radyo’da Türkiye’de ilk azınlık sorunlarını gündeme taşıyan “Sözde Kalanlar” programı ile gazeteciliğe başlayan Bağdat, Türkiye’nin önemli basın organlarından gazetecilik, köşe yazarlığı ve yorumculuk yaptı. 2007 yılında katledilen gazeteci Hrant Dink’in ardından kurulan ve adalet arayışını sürdüren “Hrant’ın Arkadaşları” ekibinin kurucuları arasında yer alan Bağdat’ın “Türkiye’de Ermeni ve öteki olmayı” anlatan ilk kitabı ‘Salyangoz’ 2014’te, ikinci kitabı ‘Gollik’ 2015 yılında, üçüncü kitabı ‘Kurtuluş Ҫok Bozuldu’ ise 2016 yılında okurlarıyla buluştu. Kitabından esinlenerek kurguladığı tek kişilik gösterisi Salyangoz, 2016’de Türkiye’nin bir çok şehrinde seyirci ile buluştuktan sonra, tüm dünyaya yayılan turneleri ile beğeni topladı. 2017’de Almanya’ya taşınan Bağdat, Berlin’de gazeteciliğe ve üretmeye devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hayko Bağdat Arşivi