Beklenen ama gelmeyen iki şey

Bir zamanlar ‘aşı üreten’ bir ülke iken şimdi ‘aşı bulamayan’ bir ülkeye dönüşmüş olması Türkiye’nin mali-ekonomik sömürgeleşmesinin acı bir remini sunuyor

Türkiye kasımdan beri iki şeyi bekliyor: Birisi aşı, diğeri ‘reform'. Fakat ikisi de bir türlü gelmiyor. Ha bugün, ha yarın; hazırlanıyor, yakında geliyor; yılbaşından önce gelecek, ocak ayında gelecek… derken… bir türlü gelmiyor.

Aralık sonlarında Çin’den gelen 3 milyon doz aşı 1.5 milyon vatandaşa yapılıp bitince kalan ihtiyaç nasıl sağlanacak? Tam bir muamma. Geleceği söylenen 30 milyon doz Sinovac aşısı nerede? Belli değil. Neden sadece Sinovac ile sözleşme yapıldı ve BioNTech, Astra - Zeneca, Moderna aşıları da sipariş edilmedi? O da bilinmiyor Kimse de vatandaşı ciddiye alıp açıklama yapmıyor.

Bir zamanlar ‘aşı üreten’ bir ülke iken şimdi ‘aşı bulamayan’ bir ülkeye dönüşmüş olması Türkiye’nin mali-ekonomik sömürgeleşmesinin acı bir resmini sunuyor. Ortada halka yapılacak aşı yokken siyasi liderlerin sözüm ona ‘halkı teşvik etmek’ için aşı sırasında öne geçmesi ise trajikomik bir görünüm arz ediyor.

Bir de yılan hikayesine dönen ‘hukuk reformu’ var tabii. İçeriği hakkında kimsenin bir bilgisi yok. Bu yönde kamuoyunda bir tartışma da yok. Nasıl olsun ki? Bu meyanda fikir belirten Bülent Arınç’ın başına gelenler ortada. Cumhur İttifakı olağanlaşmayı, hukuki öngörülebilirliği devletin yasalarla sınırlanmasını kabullenemiyor. OHAL'de elde ettikleri yasaların üstünde, Anayasa'yı askıya almış üstünler hukukunu elden bırakamıyorlar. Fakat dünyada rüzgarlar tam tersi yönde estiğ iiçin de reform başlığıyla beklenti oluşturuyorlar. Oysa kasımdan bu yana partikte yaşananlar olsa olsa deform kavramıyla ifade edilebilir.

- Selahattin Demirtaş hakkında AİHM’in derhal tahliye kararı uygulanmadı.

- Kavala da AİHM kararına rağmen tahliye edilmedi.

- AYM’ye YArgıtay kontenjanından seçilecek üye için yapılan seçimlere Yargıtay’da bir gün bile mesai yapmamış İrfan Fİdan kazandı ve atandı.

- İzmir’de katıldıkları basın toplantıları bahane edilerek örgüt üyeliği cezası verilmiş Merve Nur İşleyici, Didar Boza ve Ceylan Bozkurt şartlı salıverilmeye yeten 4 yıl 8 aydır hapiste oldukları halde Hapishane İdare ve Gözlem Kurulu’nun kararıyla pişman olmadıkları ve itirafta bulunmadıkları gerekçesiyle e n az 6 ay daha hapiste kalmaya mahkum edildi.

- Beraatle sonuçlanmış Gezi davası istinafta bozuldu davayı Çarşı davası ile birleştirmeye yönelik hazırlıklar var.

Yani kısacası ülke Godot’u bekler gibi reformları beklerken pratikte deform süreci hız kazanıyor. Kitle İmha Silahlarının Finansmanının Önlenmesi yasasından STK’lere kayyum atanmasının çıkması gibi AKP’nin reform paketinden de pek çok deform yasasının çıkması da son derece mümkündür.

Metropoll'ün anketine göre Başkanlık Sistemi’ne destek yüzde 34.5’a düşmüş, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçişi isteyenler yüzde 58’e çıkmışken iktidar bloğunun temel derdi ülkenin önünü tıkayan bu sistemi sürdürebilmek için dış destek bulabilmektir. Ama ABD halklarının Trump’ı başkanlıktan uzaklaştırması ile başlayan siyasal değişim rüzgarını tüm dünyayı etkilediği bir dönemde aynen devam etmek iktidar için de mümkün gözükmemektedir. Bütün mesele ülkenin yüzde 58’ini özlemini temsil eden muhalefetin ayrımlarını aşarak birleşebilmesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Alp Altınörs Arşivi