Erken seçim mi geliyor?

Cumhur İttifakı'nın yerel seçimlerde yaşadığı hezimetten sonra AKP'nin arayışları devam ediyor. CHP'liler AKP'yle müzakere etmekle birlikte hükümetin ömrünün uzun olmayacağını iddia ediyor. Bahçeli ise mevcut durumdan rahatsız.

Yerel seçim hezimetinden sonra Cumhur İttifakı kan kaybetmeye devam ediyor. Ekonomi dibe vurdu. Açlık, derin yoksulluk tahammül edilebilir olmaktan çıktı. Üstelik ülkeyi daha beter krizler bekliyor. Düzensiz göçmen meselesi başta göçmenler olmak üzere herkesi tehdit altında bırakıyor. Uyuşturucu, mafya, çeteleşme ve kaos her yeri sardı. Türkiye, dünyanın gözünde bir haydut devlet olarak anılıyor. Vatandaşın kapısını çalabileceği bir tane devlet kapısı kalmadı. Adaleti Ülkü Ocakları dağıtıyor.

Hal böyleyken Erdoğan bir şekilde CHP ile ilişkilenmekte fayda buluyor. CHP, Cumhur İttifakı’nın iktidarda olduğu süreçte işlediği suçlara ortak olmayacağını en net şekilde ifade etti. Fakat temaslar sürüyor. En son Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin gölge Hazine ve Maliye Bakanı Yalçın Karatepe memleket ekonomisini dört saat boyunca konuştular.

Bahçeli bu durumdan memnun olmadığını pek çok yöntem kullanarak ilan ediyor. Sosyal Medyada arabesk şarkılar eşliğinde yürüyüş videolarından, yüzüklü, dosyalı fotoğraf paylaşımlarına kadar sübliminal mesajlar verip duruyor. Sinan Ateş cinayeti, Ayşe Ateş’in Saray ziyareti sonrasında artık Erdoğan’ın masasında. MHP liderinin, Erdoğan’ın Kabine'de yapmayı planladığı değişikliklerden rahatsız olduğu biliniyor. Devlet Bahçeli'nin Ali Yerlikaya'nın gönderilmesini istediği uzun süredir kulislere yansıyor.

BAHÇELİ PARTİSİNİ TEKRAR NADASA ÇEKEBİLİR

Tecrübeli bir siyasetçi olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Halk TV’de İsmail Küçükkaya’ya “seçim 2028’e kalmaz” açıklamasını yaptı. Gerçekten de siyasi kulislerde herkes bu konuyu konuşuyor. Cumhur İttifakı’nın bir blok olarak seçime kadar dayanabilmesi mümkün görünmüyor.

CHP PM Üyesi Gamze Pamuk yine Halk TV’de katıldığı bir programda MHP kaynaklarından edindiği bazı bilgileri paylaştı. "Devlet Bahçeli'nin erken seçim talebi var" açıklamasını yapan Pamuk "Bana bunu aktaran MHP kaynaklarım bunu bir şarta bağladı. İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nda bir değişim olursa, oradaki MHP'li kadrolar tasfiye edilirse Devlet Bey erken seçim çağrısında bulunabilir." diye konuştu.

Bahçeli iktidardayken hükümeti sabote etmeyi bilen bir lider. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2002 yılında partisi hükümet ortağıyken de erken seçimin yolunu açmıştı. Bu seçimden, o dönem yeni kurulmuş olan AK Parti tek başına iktidar olarak çıkarken, hükümet ortağı üç parti (DSP, MHP, ANAP) baraja takılarak Meclis dışında kalmıştı.

MHP’nin bundan sonraki en büyük taktiği savaşmak değil sıvışmak olabilir. Kadroları ve sokak gücüyle yetinerek partisini baraj altına indirebilir. MHP, Bahçeli’den sonra gelecek genel başkanlarını seçerken gözlerden uzak kalmayı tercih edebilir. Ellerindeki dosyaları sonsuza kadar gömebilirler. Daha önce yaptılar, yine yaparlar.

İlk genel seçimlerde büyük bir hezimet yaşama ihtimalleri var. Erdoğan tilki gibi planlarla CHP’ye yaklaşıyor. Bir çıkış yolu arıyor. CHP, Erdoğan ile yumuşamayı konuşurken adeta ateşle oynuyor. Fakat Özgür Özel’in bir bildiği vardır diye düşünülüyor. MHP ise kaçacak, saklanacak bir delik bulabilmek için gemileri yakmaya hazırlanıyor.

Genel seçimler gittikçe yaklaşıyor…


Hayko Bağdat kimdir?

1976 yılında Rum bir anne ve Ermeni bir babanın dördüncü çocuğu olarak İstanbul’da doğdu. Esayan ve Mkhitaryan Ermeni okullarında eğitim aldıktan sonra, 1994’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü‘ne başladı. Babasının beklenmedik vefatı sebebiyle eğitimini tamamlayamadı. 2002 yılında Yaşam Radyo’da Türkiye’de ilk azınlık sorunlarını gündeme taşıyan “Sözde Kalanlar” programı ile gazeteciliğe başlayan Bağdat, Türkiye’nin önemli basın organlarından gazetecilik, köşe yazarlığı ve yorumculuk yaptı. 2007 yılında katledilen gazeteci Hrant Dink’in ardından kurulan ve adalet arayışını sürdüren “Hrant’ın Arkadaşları” ekibinin kurucuları arasında yer alan Bağdat’ın “Türkiye’de Ermeni ve öteki olmayı” anlatan ilk kitabı ‘Salyangoz’ 2014’te, ikinci kitabı ‘Gollik’ 2015 yılında, üçüncü kitabı ‘Kurtuluş Ҫok Bozuldu’ ise 2016 yılında okurlarıyla buluştu. Kitabından esinlenerek kurguladığı tek kişilik gösterisi Salyangoz, 2016’de Türkiye’nin bir çok şehrinde seyirci ile buluştuktan sonra, tüm dünyaya yayılan turneleri ile beğeni topladı. 2017’de Almanya’ya taşınan Bağdat, Berlin’de gazeteciliğe ve üretmeye devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hayko Bağdat Arşivi