Dersimli Miran’ın yaptığı iş de tam bir challenge. Kitabının alt başlığı 'Dersim Ermenilerinin Öze Dönüş Hikâyesi.' Miran da işte tam bunun öyküsünü anlatıyor.
Yüzleşilmeyen tarih kendini yeniler ve aynı görüntülere aynı coğrafyalarda tanık olunur.
Karl Marx yaşıyor olsaydı, popülist ve otoriter siyasetin damga vurduğu dünyanın ve Türkiye'nin son yıllarda içinde olduğu toplumsal, politik ve kültürel duruma dair bize ne söylerdi?
Hiç aklıma gelmezdi, Ayşe Buğra için, sağ kesimden bir vicdani sesin yükselmesi. Hiç aklıma gelmezdi Meral Akşener’den alıntı yapacağım...
İbrahim Karaca bir Karadeniz uşağı. Karadeniz şiir geleneğinin sürdürücüsü. İrlanda gibi Karadeniz’de de şiir ve türkü günlük yaşamın bir parçasıdır.
12 Mart darbesinden sonra Ayşe Nur ile ben, üniversiteden kopup yayın dünyasına daldık. Işıl ve Ali ise sinema dünyasına, oyunculuktan, yöneticiliğe…
Eğer Yassıada’ya düşşeydi, o kalp sorunu nedeniyle yaşaması mümkün olmayacaktı. Dr. Lütfü Kırdar ve Dr. Zakar Tarver ya da diğerleri gibi…
Açılışa Giresun Valisi de katılır, 'Remzi Bey, ahşap aksamı nereden buldunuz?' Yanıt: 'Stalin yolladı'. Ve sonra nasılını açıklar.
'Gelinen noktada siyasal iktidar, "görüntüyü kurtarmaya" pirim vermemekte, işlerini kelepçeyle görmeyi yeterli bulmaktadır.'
1932 yılında basında bir yerde Sertel çifti ile Hamit teğmenin resmi çıkar. Ve kendini askeri mahkemede bulur.
Sol düşünce ve inancın her bölümünü yaşadı Emin. Emekçilikten, araştırmacılığa, gazeteciliğe, çevirmenliğe… Komünist hareket ve edebiyatın arkeoloğu oldu.
Cengiz Çandar, Ortadoğu’da Kürt olayını bir gazeteci olarak ilk kaynaklardan izleme yanında, Barış sürecinin de bir tanığı, taraflar arasında moderatörü oldu.
Bir yıldız gibi parlamıştı İsmail Beşikçi akademik dünyada, Kürtleri sosyolojik bir araştırma konusu yapmasıyla.
Ezilen halkların sesidir Ragıp hocam. Kimlerin, hangi halkın dramlarını, sorunlarını, acılarını, özlemlerini dile getirmemiş ki?
Örneğin Taksim’deki Alman Hastanesini Koç ailesi alıverecekti. Alıverecekti de, ondan önceki 100 yıllık hastane arşivi, tüm kayıtlar çöp kutusuna gidiverecekti. Tarih bizimle başlar ya.
Yavuz Önen Ankara’da meslek kurumlarını ayakta tutmaya çalışırken, Ayşe Nur İstanbul’da sol yayıncılık ve dağıtımcılığı ayakta tutma kavgasındaydı.
Cihan harbi sırasında Osmanlı Meclisi’nde Aydın mebusu olan Emmanulidis Efendi'nin anılarını okurken, Horotius’un, “Burada anlatılan senin hikayen” saptaması düştü yine aklıma.
Yılmaz Güney’in filmleri barbarca katledildi, yüzlerce filminden 15’i bakiye kalmış bugüne…
Ama Biden bundan bir ders çıkardı ve siyah olmasa da, siyahi bir hanımı başkan yardımcısı olarak belirledi, zorlu bir mücadele ile Trampeti alt etti.
Rusya’nın acımasızca Çeçenya’yı yerle bir etmesi, cihadistlere daha fazla katılım sağladı. Onların eylemleri ise, Çeçenya’nın daha fazla yerle bir edilmesine neden oldu.
Steinbeck’in “Bitmeyen Kavga”sı, doğduğum yıl, 1948 de Remzi’den çıkar çıkmaz yasaklanmıştı...
'Onur Özgürlüğe Seslenenin' diyor Sedigheh Vasmaghi.
Sinan’lar, Kaypakkaya’lar da yaşadı öncü savaşı ve bedelini ödedi, bir başka yöresinde dünya dağlarının. Ama boşuna mıydı?
Bir ara İmralı Notlarında, “Kuantum teorisinden” bahis olununca bizim Kitap Kulübüne bir akın olmuştu. “Heval, kuanttum üzerine kitap istiyoruz” denilerek.
Anadolu’daki evlatlık kurumu, bir anlamda köleliğin daha kibarca adlandırılmasıydı.
Cezayir Savaşı filmini 30 yıl yasakladılar. Sartre’ın evini bombaladılar. Cezayirlileri savunan aydınları askeri mahkemeye verdiler.
Medya Kitabevi İstanbul’da önemsediğim, bir kitabevi olmanın ötesinde bir kültür merkezi, bir kütüphane.
Nedim Gürsel’i, Galatasay son sınıfta talebe iken tanımıştım, Masis sayesinde. Öğretmen olan annesinin Fındıkzade’deki evinde ziyaret ettiğimi hatırlıyorum.
Nagorna Karabağ’ın güneyinde geniş düzlük bir alanda boş Azeri köyleri hüzün verdi bana. Buralar gelecekteki barış sürecinde geri verilmek üzere elde tutuluyor.
Erdoğan-Aliyev ikilisinin Ermenistan seferi sürerken geçmiş Ekim’lerde devlet terörü uygulamalarına ve 7 TİP’linin katliamına acılı bir bakış…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.