Hakkarili bir Kürt genci olsaydınız şimdi ne yapardınız?

Kürtçe konuşmak, Kürtçe şarkı söylemek, Kürtçe kitap yazmak, Kürtçe haber yapmak, Kürtçe çocuk kanalı açmak, Kürtçe karikatür yapmak, Kürtçe öğrenmek, Kürtçe öğretmek, Kürtçe ıslık çalmak, kısacası Kürt olmak ne anlama geliyor bu ülkede?

İçişleri Bakanlığı Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ı görevden alarak yerine Vali Ali Çelik'i kayyım olarak atadı. Seçim çalındı, kuralın, yasanın, hakkın, hukukun hükmü ortadan kalktı. Devlet sömürgeci siyasetinden milim geri adım atmadı.

Peki Hakkarili bir Kürt genci olsaydınız şimdi ne yapardınız?

Kürtçe konuşmak, Kürtçe şarkı söylemek, Kürtçe kitap yazmak, Kürtçe haber yapmak, Kürtçe çocuk kanalı açmak, Kürtçe karikatür yapmak, Kürtçe öğrenmek, Kürtçe öğretmek, Kürtçe ıslık çalmak, kısacası Kürt olmak ne anlama geliyor bu ülkede?

Kürt olarak siyaset yapmak, milletvekili olmak, milletvekili danışmanı olmak, belediye başkanı olmak, belediye meclis üyesi olmak, herhangi bir Kürt kurumunda eş başkan olmak, seçim kazanmak neyle cezalandırılıyor bu ülkede?

Hakkarili bir Kürt gencinden şimdi ne yapmasını istiyorsunuz?

CHP’ye mi oy versin, Türküm mü desin, andımızı mı okusun, Atatürk büstünü mü öpsün?

Hizbullahçı mı olsun, IŞİD’çi mi olsun, tarikata mı girsin, Ülkü Ocağına mı gitsin, MHP’li mi olsun?

Batıya mı göç etsin, itirafçı mı olsun, çetelere, koruculara mı çalışsın, eroin mi kaçırsın, JİTEM infazcısı mı olsun, uzman çavuş mu olsun ne yapsın söyleyin?

Belediye binası önüne gidip hakkını mı savunsun, onurunu, oyunu, belediyesini mi korusun, polisten gaz mı yesin, polise taş mı atsın, panzer altında mı kalsın, vurulsun mu, ölsün mü istersiniz?

Gerillaya mı katılsın, eline silah mı alsın, isyan mı etsin, ateş mi etsin, bomba mı kuşansın ne yapsın?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hakkarili bir Kürt gencine ne söylüyor, ne vadediyor, hangi hayali, hangi hikayeyi anlatıyor şimdi?

Sırada hangi belediye var? Hangi belediye başkanlarınıını tutuklayacaksınız? Hangi Kürt kentini yağmalayacaksınız? Hangi makam odası tuvaletine altın klozet koyacaksınız?

Diyarbakır mı, Van mı, Mardin mi, Ağrı mı, Dersim mi, Muş mu, Batman mı, Iğdır mı, Siirt mi?

Halkın yüzde 86’sının oy verdiği Lice mi, yüzde 78 ile kazanılan Yüksekova mı, yüzde 75 ile kazanılan Nusaybin mi, Cizre mi, Bağlar mı, Silvan mı, Kızıltepe mi var sırada söyleysenize?

Bu ülkenin Kürt gençlerinin ne yapmasını istiyorsunuz?

Normal bir ülke özleyenler o hayalin içinde Kürtlere nasıl bir yer veriyor?

Kürdün Kürt gibi yaşama isteğine topyekün saldıran bu ırkçı düzende hangi tarafta yer alacaksınız?

Hakkarili bir Kürt gencini ne zaman savunacaksınız?

Kürt halkının varlığını ne zaman tanıyacaksınız?


Hayko Bağdat kimdir?

1976 yılında Rum bir anne ve Ermeni bir babanın dördüncü çocuğu olarak İstanbul’da doğdu. Esayan ve Mkhitaryan Ermeni okullarında eğitim aldıktan sonra, 1994’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü‘ne başladı. Babasının beklenmedik vefatı sebebiyle eğitimini tamamlayamadı. 2002 yılında Yaşam Radyo’da Türkiye’de ilk azınlık sorunlarını gündeme taşıyan “Sözde Kalanlar” programı ile gazeteciliğe başlayan Bağdat, Türkiye’nin önemli basın organlarından gazetecilik, köşe yazarlığı ve yorumculuk yaptı. 2007 yılında katledilen gazeteci Hrant Dink’in ardından kurulan ve adalet arayışını sürdüren “Hrant’ın Arkadaşları” ekibinin kurucuları arasında yer alan Bağdat’ın “Türkiye’de Ermeni ve öteki olmayı” anlatan ilk kitabı ‘Salyangoz’ 2014’te, ikinci kitabı ‘Gollik’ 2015 yılında, üçüncü kitabı ‘Kurtuluş Ҫok Bozuldu’ ise 2016 yılında okurlarıyla buluştu. Kitabından esinlenerek kurguladığı tek kişilik gösterisi Salyangoz, 2016’de Türkiye’nin bir çok şehrinde seyirci ile buluştuktan sonra, tüm dünyaya yayılan turneleri ile beğeni topladı. 2017’de Almanya’ya taşınan Bağdat, Berlin’de gazeteciliğe ve üretmeye devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hayko Bağdat Arşivi