Bırakalım kendimizi geliştirmeyi şimdi, kitap ve film listelerini. Sesimizi duyurabildiğimiz herkese anlatalım salgının görünür kıldığı rezaletleri.
COVID-19, ders almak isteyenler için çok şey öğretti, önemli gerçekleri faş etti. Sosyal bilimciler şimdi geleceği öngörmeye çalışıyor.
Noam Chomsky, ‘Koronavirüs sonrası dünya’ dizisi kapsamında verdiği söyleşide, koronavirüsü “gelmekte olan daha büyük krizlerin küçük bir kesiti’” olarak yorumladı.
'Doğaya egemenlik' denilen pratik (endüstriyalizm), doğayı talan eden ama bu talanın öznesi insanı doğa karşısında korunaklı kılamayan bir zihniyetmiş.
Çağımızın virüsleri, önce biyolojik olarak üreyecek sonra da zamanla kontrol altına alınabilecek; ama politik ve sosyolojik sonuçları büyük olacak.
Canlı, cansız varlıklarıyla bütün bir dünya doğrudan alarm veriyor şimdi.
Dünyanın geleceği olacaksa bunu ancak bedende kalbinin durduğu yer belirleyecek.
Vahşi hayat kaynaklı korona virüsün kent merkezlerine, oradan da küresel ağlar üzerinden tüm dünyaya nasıl yayıldığı incelendiğinde, bunun ekolojik bir kriz olduğu çok net biçimde görülür.
2008’de Lehman Brothers’ın batmasıyla ABD’de başlayan, 2011’de bir Avro Bölgesi krizine dönüşen uzun soluklu küresel durgunluğun üçüncü etabına girmiş bulunuyoruz.
Cahilin trajedisi cahil olduğunu da bilmemesi. Komik için de aynı durum geçerli. Gülünç durumdasın ama kendini gayet ciddi sanıyorsun. İstibdat çare değil ki….
Aşkı harcıyorlar, Matmazel. Sevgiyi parıldayan taşlarla, pahalı çiçeklerle, kalpli, kırmızı hediyelerle ucuzlaştırıyorlar. Kanmayın.
Bu günün restorasyon siyaseti, -kemalistinden komünistine- altmışlar hatta yetmişler “sol”unun “bozuk düzen” muhalefetinin devamıdır.
Felaketin, felaketle unutulduğu bir ülkede hayatta kalmaya çalışıyoruz.
Luxembourg sınırındaki Trier kentinde 1818'de doğmuştu Karl Marx. Severiz sayarız abimizi. Doğduğu evi güzel bir müze yapmışlar. Gittik gezdik gördük. Geldim aktarıyorum:
daha geniş kapsamlı düşünülecek, örgütlenecek bir dayanışma hareketi, aynı zamanda 'biz'in genişlemesini de sağlayabilir.
Hayat biraz da tercih meselesi ya… Yoğun iş-güç çarkından kurtulmak için kaçamak yapıp bir sinemaya gitsen ne olur ki? İyi oldu.
Bu kitle hareketlerinin vesileleri, somut gerekçeleri birbirinden farklı olsa da çelişkileri patlama noktasına getirerek milyonları sokağa döken temeldeki etken bütün dünyada aynıdır.
Kapitalist dünya sisteminin bunalımı sadece ekonomik alanla sınırlı değil. Ekolojik, siyasi, ideolojik, kültürel, diplomatik, askeri, vd. bütün düzeyleri kaplayan çoklu bir kriz bu.
Neoliberalizm, siz işçiyken size patronluk ettirir. Ve yılda birkaç kez patronluk edebilmek uğruna cümle işçilerin gardiyanlığına gönüllü yazılırsınız.
Brüksel’de açılacak Kapitalizm Müzesi kapitalizmin 'erdem'lerini ortaya koymakla mı yetinecek, yoksa işlediği insanlık suçlarını da dobra dobra ortaya koyabilecek mi?
Değişim değeri tüketmeye ve satmaya odaklıyken, kullanım değerinin üretmeye ve değerli olanı korumaya odaklı oluşu, içine düştüğümüz insanlık bunalımının anahtarı gibi durmaktadır.
İrlandalı rock grubu U2'nun solisti Bono, Davos zirvesinde kapitalizmin erdemli olmadığını söyledi, ardından IMF ile ilgili fikirlerinin değiştiğini belirtti.
Hastaneye kaldırılan Şevval Sam'a Influeanza teşhisi konuldu.
Oyuncu Dolunay Soysert insanlığın temel sorununun giderek daha kapitalist olmasından kaynaklı olduğunu söyledi.
Sezai Temelli katıldığı Marmara Gençlik Buluşması'nda 'kapitalizm' eleştirisi yaptı.
asgari ücret hem sofraya hem sinemaya hem kitaba hem ruja yetsin, kimse ekmeği için ölmesin, ölümüne çalışmasın. en azından şimdilik bunu diyoruz, çok şey mi istiyoruz?
Sosyalist düzeni kurduklarında hiçbir sorun kalmayacakmış. Kürtler bekleyecekmiş, sosyalizm geldiğinde onların sorunu da bitecekmiş... Kim getirecekmiş sosyalizmi... O bir devrimciymiş!..
İttihat ve Terakki 24 Nisan 1915'de ülkedeki Ermeni halkının ileri gelenlerini evlerinden toplar, Çankırı ve Ayaş'taki kamplara atar ve 27 mayıs 1915'de de toplu ölüm yolculuğu başlatır.
Yüzyıllardır Ortadoğu halklarının kanına doymayan emperyalist kapitalist sistem, barışçı bir diyalogla çözülecek sorunu, birbirlerine gözdağı vermek için bahane olarak kullandı.
Hıncahınç dolu dünyanın en pahalı kentlerinden Hong Kong'da, Chung yin Leung gibi on binlerce insan ancak kafeslerde yaşayabiliyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.