Javier Cercas, “Terra Alta” isimli romanında ustaca örülmüş bir suç hikayesiyle karşımıza çıkarken, aynı zamanda İspanya tarihinin dehlizlerinden kareler sunuyor ve son kertede okuru şaşırtan, sürükleyici bir metin meydana getiriyor.
Uzaklarda, hem fiziksel hem de psikolojik bir yolculuk olarak okunabilir. Amerikan sınırının sert gerçekliğini resmederken aynı zamanda aidiyet ve ne olursa olsun bir hayalin peşinden gitme arzusunu dışa vuran roman, göç deneyimini derinden hissettirir.
Hâlit Ziya Uşaklıgil’in Alphonse Daudet, Guy de Maupassant, Émile Zola gibi Fransız döneminin önde gelen yazarlarından çevirdiği hikâyeleri bir araya getiren "Nâkil", dünün olduğu gibi bugünün okuruna da Fransız edebiyatında bir yolculuk vadediyor.
Georges Perec’in Paris’in on iki farklı yerine/bölgesine/noktasına odaklandığı ve söz konusu bu yerler üzerinden kendisine ve şehre dair bir rota belirlediği 'Yerler', tamamlanmamış bir projenin okur zihninde tamamlanabileceğine işaret eden bir metin.
“Çapulcular” mizahi anlatımının altında ahlaki kuralları ve toplumsal normları da sorgulamaktan geri durmaz ve ergenliğe doğru yürüyen bir çocuğun içinden geçtiği alışılmışın dışı deneyimler ekseninde okuru, anlatının derinliklerine davet eder.
Duygular, kültür ve kapitalizm sosyolojisi alanlarında çalışan Eva Illouz'un Livera Yayınları etiketiyle çıkan kitabı 'Romantik Ütopyayı Tüketmek'ten William Faulkner'ın son romanı 'Çapulcular'a kadar yedi eserle bu haftanın seçkisi...
‘Khimaira’nın yazarı John Barth, Binbir Gece Masallarının içine sızmaya çalışırken, anlatı geleneklerini sorgular. Anlatma arzusuyla örülen metin, hikaye anlatım olanaklarının yanı sıra anlatıcı ile dinleyici arasındaki ilişkiyi de yeniden inşa eder.
"Türk edebiyatında 50 kuşağı" olarak anılan yazar kuşağının temsilcilerinden Ferit Edgü 88 yaşında vefat etti. Edgü'nün edebi mirasını ve bir yazar olarak portresini akademisyen/yazar Murat Gülsoy ve Doç. Dr. Zeynep Uysal'la konuştuk.
Ferit Edgü, Türk edebiyatının en ayrıksı yazarlarından biridir. Onu bunca ayrıksı yapan ise salt yazan değil, anlatan, açıklayan, çeşitleyen tavrıdır. Bugün dünyadan artık çekip giden Edgü, kesinlikle geçmişten bugüne, bugünden geleceğe bir mirastır.
Cumhuriyet dönemi Türkçe edebiyatın önde gelen yazarlarından, öykücü, denemeci ve şair Ferit Edgü vefat etti. Edgü'nün vefatını yazar Metin Celal duyurdu.
“Yalnız Evler Soğuk Olur”da Selim İleri, anlatıcı kahraman olarak yer alıyor... 1983 yılında yazdığı “Ölünceye Kadar Seninim” romanının kahramanı Süha Rikkat’i de tekrardan diriltiyor. Bu buluşmayla, kendine ve her şeye zihnin dehlizlerinden bakıyor.
“Orwell’in Gülleri” isimli eser, Orwell’in 1936'dan sonraki kariyerini ve hayatını mercek altına almanın yanı sıra, onun bahçeye ve güllere olan merakını, kapitalizm ekseninde irdeliyor, kimi zaman onun bir entelektüel olarak zaaflarına da yer veriyor.
Iris Murdoch ‘Çan’da, ahlaki kurallar ve duygular arasında sıkışıp kalmış bireyi mercek altına alırken, onun iç çatışmalarını, arzu ve pişmanlık arasındaki gelgitlerini, kimi zaman kendi eylemlerine dışarıdan bakarak kendine yabancı kalışını anlatıyor.
Bell, ‘Dip Akıntıları’nda, pencereden görünen manzaradan yola çıkarak Berlin'deki göçmenlerin, işçilerin, politikacıların, suçların, katliamların, buna rağmen şehirde yükselen kültürel birikimin zengin bir portresini çiziyor.
Irmak Zileli'nin yeni romanı 'Her Şeyi Gördüm' okurla buluştu. Zileli, romanın da temel meselelerinden olan suç ve zorbalığa dair "Hepimiz suçsuz doğarız, bizi suçlu kılan da suçlu ilan eden de her tür iktidardır. Sorgulamaya buradan başlamak lazım" dedi.
İlk romanı 'Küçük Şeylerin Tanrısı' ile dünya çapında tanınırlık kazanan Hindistanlı yazar, savaş karşıtı eylemci Arundhati Roy, PEN Pinter Ödülü'nün bu yılki sahibi oldu.
Philip Roth, “Meme” isimli eserinde, insan doğasının özünü mercek altına alıyor ve devasa bir dönüşüm sonucunda bile bu özün kolay kolay değişmediğini, arzuların ve itkilerin bedenin ahvalinden bağımsız yaşamaya devam ettiğini gösteriyor.
Goncourt Ödüllü roman, "İnsanların En Gizli Hatırası” edebiyat dünyasını ve kalıplaşmış yargılarını mercek altına alırken, aynı zamanda Afrika ve Avrupa arasındaki girift ilişkiyi de irdeliyor.
Selahattin Demirtaş'ın romanı çok yakında okurla buluşacak. Yeni kitabın haberini sosyal medya hesabından paylaşan Dipnot Yayınları, Demirtaş'ın kitabı bu kez bir eşyazarla birlikte kaleme aldığını duyurdu.
Romanya'da Manele müziğinin önemli temsilcilerinden Babasha, Bükreş'te Coldplay'in davetiyle çıktığı sahnede yuhalandı. Konserin ikinci günü Coldplay'in solisti Chris Martin ırkçı saldırıya tepki gösterdi.
'Kayıp Çocuk Arşivi' romanıyla Türkçe okurun ilgisini çeken yazar Valeria Luiselli'nin Siren Yayınları'ndan çıkan yeni romanı 'Kalabalıkta Yüzler'den Slavoj Zizek'in Hıristiyan Ateizm' adlı çalışmasına kadar 8 yeni eserle haftanın öne çıkan kitapları...
Olga Tokarczcuk’un geçtiğimiz günlerde Timaş tarafından yayımlanan son romanı Empusyon, kadın-erkek dünyasına yönelik eleştirileri, yazarın diğer romanlarıyla kurduğu bağ ve merkezine aldığı izleklerle önemli bir metin olarak okurunu bekliyor.
Edouard Louis, ‘Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri’ isimli eserinde, kendi anılarından ve çocukluk travmalarından yola çıkarak her birimize çok tanıdık gelen, hangi sınıftan olursak olalım, şahit olduğumuz veya maruz kaldığımız bir hayatı anlatıyor.
Teoman'ın ikinci kitabı mayıs sonunda 'Sayın Bay Rock Yıldızı' adıyla raflarda olacak. Romanında, 27 yaşında Timur adlı bir rock yıldızına odaklanan Teoman, "Fragmantal bir roman bu. Bir komedi-dram romanı yazmaya çalıştım" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler ve Bağımlılıkta Mücadele Komisyonu Başkanı Elmas Arus, Romanların yaşadığı yoksulluğu anlattı: Hıdırellez’de ağaca dilek dilemek için bağlanan bez, çocuğunun ayağına giydireceği ayakkabı için olmasın
Merve Küçüksarp bu hafta, Pulitzer ödüllü yazar Colson Whitehead'in Siren Yayınları etiketiyle Türkçeye kazandırılan romanı 'Harlem Ritmi' üzerine yazdı.
İBB Yayınları'nın derlediği Ahmet Rasim'in 'İstanbul Mektupları'ndan Sel Yayıncılık'ın Türkçede ilk kez yayınladığı Hans Fallada'nın 'Kendinden Kaçamayanın Öyküsü' kitabına kadar sekiz eser ile haftanın öne çıkanları...
Netflix'in çok konuşulan yeni dizisi 'Baby Reindeer' eleştirmenler tarafından Stephan King'in aynı adlı romanından beyaz perdeye uyarlanan psikolojik gerilim türündeki Ölüm Kitabı'na (Misery) benzetildi.
Enis Batur'un Sel Yayınlarından yeni çıkan 'Menderesler Yazmak: Çekmeceler Kitabı III' kitabından Cicero'nun Pinhan Yayıncılık'tan çıkan 'Pompeius'un Yetkisi Üzerine' metnine kadar altı yeni eser ile haftanın öne çıkanları...
Netflix, Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez'in romanı Yüzyıllık Yalnızlık'ın dizi uyarlamasından tanıtım fragmanı paylaştı. Kolombiya'da çekilen dizinin yapımcıları arasında yazarın oğulları Rodrigo Garcia ve Gonzalo García Barcha da yer alıyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.