Washington Post: ABD, Katar'a, İsrail'le rehine anlaşmasına varmazsa Hamas'ı sınırdışı etmesini söyledi

Washington Post: ABD, Katar'a, İsrail'le rehine anlaşmasına varmazsa Hamas'ı sınırdışı etmesini söyledi
Biden yönetiminin İsrail'in tekliflerine direnen Hamas'ı sınırdışı etmesini nisanda Katar'a ilettiğini yazan WaPo, ardından Türkiye'de önemli süre geçiren Hamas siyasi liderliğinin burada ikamet için görüşmeler yaptığını aktardı.

Artı Gerçek - İsrail'in Gazze Savaşı'nın 211. gününde ateşkes-esir takası anlaşması için baskının yeniden arttığı ve CIA Direktörü William Burns'ün müzakereler için Kahire'ye gittiği dönemde, Hamas'ın siyasi liderliğinin Katar'dan taşınması yine gündeme geldi. The Washington Post'a göre Biden yönetimi, masadaki teklifler üzerinden İsrail'le anlaşmayı reddetmeye devam etmesi halinde Hamas'ı sınırdışı etmesi gerektiğini Katar liderliğine söyledi.

WaPo'ya göre Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırısının ardından, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani'ye Doha'nın Hamas'la ilişkisinin eskisi gibi devam edemeyeceğini, ancak rehine müzakereleri için Hamas ofisinin kapatılmasının ertelenebileceğini iletti.

KATAR'DAN HAMAS'A İKAMET İÇİN B PLANI TAVSİYESİ

WaPo'ya konuşan ABD'li bir yetkili, Blinken'ın nisanda Katar Başbakanı- Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani'ye Hamas'ın gönderilmesi mesajını verdiğini söyledi. Konuya aşina üç diplomat da Katar'daki yetkililerin epeydir böyle bir talebi öngördüklerini, ancak uzun süredir devam eden çıkmazın yarattığı hayal kırıklığının artmasıyla beklentilerin son haftalarda keskinleştiğini aktardı. Bir diplomat, Katarlı yetkililerin, başkent Doha'da yaşayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye dahil örgüt yetkililerine, ülkeden ayrılmaları gerekebileceğinden, ikamet için B Planı hazırlamalarını tavsiye ettiğini belirtti.

KATAR: ABD BİZDEN TALEP ETTİĞİ İÇİN EVSAHİBİ OLDUK

2011'de ABD ile bölgesel müttefiklerinin desteklediği İhvan ve diğer İslamcı örgütlerin savaş çıkardığı Suriye'yi 2012'de terk eden Hamas siyasi liderliğine, Washington'ın da talebiyle Katar kapılarını açmıştı. Geçen hafta İsrail medyasına konuşan Katar Başbakanı'nın Danışmanı ve Katar Dışişleri Sözcüsü Mecid Ensari, "Biz Hamas'la istediğimiz için ilişkiye girmedik. ABD bizden talep etti. Katar, siyasi geleceklerini güvence altına almak veya gelecek seçimlerde daha fazla oy toplamak isteyenler için siyasi kum torbası olarak kullanılıyor" diye sitem etti.

'İSRAİLLİ REHİNELERİ UNUTMAK GEREKEBİLİR' UYARISI

WaPo'ya göre Biden yönetimi, Katar'dan sınırdışı edilme tehdidini Hamas'a karşı potansiyel koz olarak görürken, bazı bölgesel yetkililerle analistler, örgütün Doha'daki siyasi ofisinin kapatılmasının, Hamas liderleriyle iletişim kurma ve gelecekte rehine müzakerelerini yeniden başlatma çabalarını daha da karmaşık hale getireceği uyarısını yaptı.

ABD-KATAR İLİŞKİLERİ MERCEK ALTINDA

Bu hafta tekrar Ortadoğu'yu turlayan ABD Dışişleri Bakanı, Hamas'la müzakerelerdeki arabuluculuk rolünden dolayı Katar'a teşekkür ederken, anlaşmaya varılamamasının sorumluluğunu doğrudan İslamcı örgüte yükledi. ABD Başkanı Joe Biden da telefonda Katar Emiri'ne "yorulmak bilmez çabalarından dolayı teşekkür etti". Bunda ABD'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) hava gücünü artık istenmemesi üzerine Katar'a taşımasının da payı var.

Ancak müzakereler uzadıkça, Hamas'a karşı daha sabırsız hale gelen Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton'dan Demokrat milletvekili Steny H. Hoyer'e uzanan yelpazedeki ABD'li siyasiler için Katar popüler bir hedefe dönüştü. Hoyer, "ABD'nin, Hamas'a anlaşmaya varması için baskı yapmadığı takdirde Katar'la ilişkisini gözden geçirmek zorunda kalacağını" söylerken, diğer Kongre üyeleri, Biden yönetimini, Katar'ı, Hamas'la bağlarını tamamen kesmeye zorlamaya çağırdı.

SON SÖZ HAMAS ASKERİ LİDERLİĞİNDE

Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yanısıra CIA Direktörü Burns de Katar ile Mısır'ı Hamas'ı sıkıştırmaya teşvik etti. Ancak Hamas'ın siyasi-askeri kanatları farklı olduğundan, iki aracı ülkenin elinden bu kadarı geldi. Anlaşmaya ilişkin nihai kararı, Hamas'ın Gazze'deki tünel labirentinde saklandığına inanılan askeri lideri Yahya Sinvar verecek.

'TÜRKİYE VEYA LÜBNAN'A GİTMESİ DAHA KÖTÜ OLUR'

Müzakereler hakkında bilgili bir yetkili "Doha'daki Hamas'a baskı yapmanın etkisi olmaz. Sorun şu ki, kararları veren kişiler Gazze'de ve siyasi ofisin nerede olduğu onların umurunda değil" diye konuştu. ABD'nin eski Doha Büyükelçisi Patrick Theros, Hamas'ı Katar'dan atmanın Beyaz Saray için "bir kabus" olacağını söyleyerek "Kendi bindiğimiz dalı keseriz" dedi.

WaPo'ya göre ABD'li yetkililer, özel sohbetlerde, Hamas'ın Katar'dan ayrılıp Washington'la ilişkileri daha kötü Türkiye veya Lübnan gibi bir ülkeye gitmesinin Gazze krizinin çözümünü daha da zorlaştırabileceğini söyledi.

'TÜRKİYE'DE İKAMET ETMEYİ TALEP ETTİLER'

Müzakereler hakkında bilgili bir diplomat, Haniye ile diğer üst düzey Hamas yetkililerinin son zamanda Türkiye'de önemli süre geçirdiklerini ve üst düzey yetkililerle Türkiye'de ikamet etme konusunda görüşmelerde bulunduğunu aktardı.

'WASHİNGTON-ANKARA İLİŞKİLERİNE YENİ GERİLİM KATAR'

Pek çok Hamas üyesinin zaten Türkiye ile yakın bağları var ve bazıları ailelerini Türkiye'ye taşımış durumda. Hamas'ı Kuvayi Milliye ile kıyaslayan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Nisan'da Haniye liderliğinde Hamas heyetini ağırlaması sonrası, örgütün Türkiye'de yeniden konuşlanmasına dair haberleri kamuoyu önünde yalanladı.

WaPo'ya göre NATO üyesi Türkiye, Hamas'a evsahipliği yapmaya karar verirse, bu durum, zaten çalkantılı Washington-Ankara ilişkilerine yeni bir sürtüşme unsuru katabilir. Hamas'a evsahipliği yapmaya, İhvan'ı yasaklamış Mısır kapıyı kapatırken, İran'la ilgili arabuluculuk yapan Umman'ın tutumu belirsiz. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar